Αναμένοντας τα αποτελέσματα της Exxon -Ασκήσεις σε ΑΟΖ Ισραήλ(VID)

Την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Sigmalive τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ExxonMobil στους στόχους Δελφύνη και Γλαύκος στο θαλασσοτεμάχιο 10 της ΑΟΖ. Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να διεξάγει παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. «Στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο,

το Αιγαίο... εάν δεν προστατέψουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντά μας, γνωρίζουμε καλά τι εικόνα θα εμφανιστεί μπροστά μας στο μέλλον» ήταν το μήνυμα που έστειλε πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι η τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 27 Φεβρουαρίου με 8 Μαρτίου αποτελεί σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα απάντηση στις γεωτρήσεις της ExxonΜοbil αλλά και στο East Med Gas Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο χωρίς την Άγκυρα.

Θωράκιση ΑΟΖ Ισραήλ

Από την πλευρά του πάντως το Ισραήλ εδώ και καιρό προετοιμάζεται και σε επίπεδο στρατιωτικό προκειμένου να διασφαλίσει την αμυντική θωράκιση των ενεργειακών αποθεμάτων και υποδομών του. Συγκεκριμένα την τελευταία βδομάδα του περασμένου μήνα, το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε μια σύνθετη πολυκλαδική άσκηση που προσομοιώνει επιθέσεις στην υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας. Η άσκηση περιελάβανε συντονισμένες επιχειρήσεις μεταξύ δεκάδων ναυτικών σκαφών και αεροσκαφών και ενσωμάτωσε ακόμη και μια δοκιμή πυραύλων ενάντια σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό σκάφος. Η εβδομαδιαία άσκηση του Ισραήλ "Raging Sea" (BINTEO) έρχεται αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια δύο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο με την Κύπρο.

Είναι γεγονός πως η τεράστια οικονομική δυναμική των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου έχει ενισχύσει τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας που ετοιμάζονται τέλος του μήνα να βάλουν τις τελικές υπογραφές για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed . Όπως εκτιμά ανάλυση του Forbes, o συγκεκριμένος αγωγός αναμένεται να φέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα διάρκειας για τα εμπλεκόμενα κράτη, είτε με τη μορφή άμεσων πωλήσεων αερίου είτε με τέλη διέλευσης. Θα σήμαινε επίσης φθηνότερες τιμές αερίου για τους αγοραστές στην ηπειρωτική Ευρώπη – που είναι δυσαρεστημένοι με Ρώσους και Άραβες προμηθευτές φυσικού αερίου .

H εκτίμηση του Atlantic Council

Στο ίδιο πλαίσιο σε ανάλυσή του Atlantic Council o Δρ. Nael Shama αναφέρει πως οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχουν τόσο στην ασφάλεια της Ευρώπης όσο και στην αδιάλειπτη ροή ενεργειακού εφοδιασμού των κρατών της. Και λόγω της αύξησης του EMGF ως θεσμικού πλαισίου μέσω του οποίου μπορεί να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και να γεφυρωθούν οι διαφορές, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στην περιοχή έχουν σήμερα μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. «Ωστόσο, η αισιοδοξία πρέπει να μετριάζεται με προσοχή. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το EMGF είναι ένα σημαντικό εμπόδιο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο», σημειώνεται.

To Forbes αναφέρει μεταξύ άλλων πως η παραγωγή ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του και ταυτόχρονα θα βελτιώσει τις συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. «Παρά τις μεγάλες εξωεδαφικές προκλήσεις από Λίβανο / Ιράν / Χεζμπολάχ και την Τουρκία - η παραγωγή του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν αποτελεί την καλύτερη επιλογή του Ισραήλ να ενισχύσει την εθνική του ασφάλεια, να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να καταστεί σε σημαντικό παίκτη στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Βουλγαρία και EastMed

Εντωμεταξύ χθες με απόφασή του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ανακοίνωσε πως εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB). Σε συνέντευξή της στο Azet News η Βουλγάρα Υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova είπε πως η διασύνδεση Ελλάδα-Βουλγαρία είναι ένα σημαντικό έργο για τη Βουλγαρία και τις χώρες της περιοχής. «Η υλοποίηση του έργου είναι επίσης στρατηγικά σημαντική λόγω των πολλών ευκαιριών σύνδεσης με άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα. Το έργο δημιουργεί ευκαιρίες συνδεσιμότητας με άλλα μελλοντικά έργα στην περιοχή, όπως το τερματικό σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Βόρειας Ελλάδας και το έργο αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα παρέχει εφοδιασμό με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο - από τα ανοικτά οικόπεδα του Ισραήλ και της Κύπρου, και στο μέλλον από την Αίγυπτο». Το IGB, συνέχισε, είναι στρατηγικής σημασίας για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνδέει τα δίκτυα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα