Ανάλυση: Τι θα πράξει ο Ερντογάν με Κύπρο μετά τις εκλογές

Τη θέση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία δεν θα εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αλλά, αντίθετα, εάν ενισχυθεί από το αποτέλεσμα, ενδεχομένως να μεταφέρει ακόμα και πιέσεις επιτάχυνσής τους, διατύπωσε στο ΣΙΓΜΑ ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος.

Ο κ. Μούδουρος, καλεσμένος στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, σημείωσε, ωστόσο, ότι η ουσία των θέσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν πρόκειται να αλλάξει συνολικά

το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν πάει σε πρόωρες εκλογές

Παράλληλα, αναφορά έγινε από τον κ. Μούδουρο και στα δυο στοιχεία τα οποία, όπως ανέφερε, η ελληνοκυπριακή πλευρά και κυρίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρει σύντομα μπροστά του.

Το ένα στοιχείο είναι αυτό της επιτροπής αποζημιώσεων και το δεύτερο το ζήτημα της οικονομικής ενσωμάτωσης των ίδιων των κατεχομένων στην Ε.Ε. ή σε άλλες αγορές εκτός της Τουρκίας.

Αναφορικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο κ. Μούδουρος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα συμβολικό ταξίδι, αλλά μια συνάντηση ουσίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η ουσία αυτή, όπως εξήγησε, θα έχει να κάνει με την κατάρτιση ενός σχεδιασμού, για να μετασχηματιστεί η οικονομία και το πολιτικό σύστημα των κατεχομένων. Δεδομένα τα οποία θα απομακρύνουν επί του πρακτέου τον στόχο μιας ομοσπονδιακής λύσης.

«Η απομάκρυνση από την ομοσπονδία, ίσως, σε πρώτη φάση, μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία ενός προτεκτοράτου, εκτός των ορίων της Τουρκίας, με τη διεκδίκηση αυτό το πράγμα να νομιμοποιηθεί», υπογράμμισε.

Για το αν πρέπει να αναμένουμε κάτι σε σχέση με το Κυπριακό πριν από τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, ο κ. Μούδουρος σημείωσε πως ήδη έχουν καταγραφεί κάποια δεδομένα, όπως τα είδαμε στο δείπνο των ηγετών, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι μετά την επανεκλογή Ερντογάν, θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα