Αναγνώριση κυριαρχίας και συνομιλίες

Οι Υπηρεσίες Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. ζητούν αποκλιμάκωση της κρίσης και...Η Τουρκία κάνει μαλάξεις στην ενταξιακής της διαδικασία για να την κρατήσει ζωντανή με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την αποκλιμάκωση της κρίσης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού. Αυτή η θέση διατυπώθηκε χθες ενώπιον της συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής

Επιτροπής Τουρκίας - Ε.Ε. από τον επικεφαλής του Τμήματος για την Τουρκία των Εξωτερικών Υπηρεσιών Δράσης της Ε.Ε., Γκιλ Πόρτμαν.Έμφαση στην ενέργειαΣημαντική είναι, ταυτοχρόνως, η παραδοχή του Τούρκου Πρέσβη στις Βρυξέλλες, Σελίμ Γενέλ, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές ενταξιακές διαδικασίες βρίσκονται σε στασιμότητα και ότι στην ουσία χρειάζονται μαλάξεις για να κρατηθούν στη ζωή. Και επί τούτου επισήμανε ότι η τουρκική πολιτική στηρίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος είναι ο τεχνοκρατικός, που αφορά στη συνέχιση της ψήφισης νομοθεσιών, ώστε, όταν θα είναι έτοιμη η Ε.Ε., να προχωρήσει η τουρκική ενταξιακή διαδικασία. Ο δεύτερος επικεντρώνεται στον πολιτικό διάλογο Τουρκίας - Ε.Ε. και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας.Το πρωτόκολλοΑπό την πλευρά του, ο υπεύθυνος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε., Ζαν Κριστόφ Φιλορί, αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. και στο ότι η χώρα αυτή δεν έχει προχωρήσει στην επικύρωση και εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Και αυτό λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία υπό την έννοια ότι η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την τελωνειακή της ένωση με την Ε.Ε.Εκπροσώπηση και κράτοςΕπειδή το Κυπριακό βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης επισήμανε προς τον κ. Γενέλ ότι «θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς» και τον κάλεσε να τοποθετηθεί επί του θέματος της τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα ζήτημα που είχε θιγεί και από τον κ. Πόρτμαν. Αποφεύγοντας την ερώτηση, ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι «εδώ -δηλαδή στην Ευρωβουλή- δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, αλλά δεν το έπραξαν, ενώ τον λόγο πήρε η ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, η οποία τόνισε ότι οι παράνομες κατοχικές «αρχές» εμπόδισαν τους Τουρκοκυπρίους να προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών. Κάποιοι, σημείωσε, το έπραξαν παρά τις απαγορεύσεις των κατοχικών «αρχών». Βεβαίως, τόνισε, ακόμη και αν έρχονταν εδώ, εσείς ποιο κράτος θέλετε να εκπροσωπούν; Και ρώτησε εκ νέου: «Ποιο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θεωρείτε ως εκλιπούσα, ενώ είναι κράτος μέλος της ΕΕ;». Ο κ. Μαυρίδης τοποθετήθηκε εκ νέου τονίζοντας ότι έχει επαφές με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους και παρατήρησε ότι η Τουρκία δεν τους εκπροσωπεί, αλλά πολύ περισσότερο τους εκπροσωπεί ο ίδιος.Αμοιβαίο όφελοςΕις απάντησιν των σχολίων από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, ο Τούρκος Πρέσβης τόνισε προς την κ. Θεοχάρους ότι είναι θέμα των Τουρκοκυπρίων ποιον θα εκπροσωπούν εάν έρθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι στην παρούσα φάση το θέμα είναι αν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Διότι, όπως είπε, αυτή θα είναι μια εξέλιξη αμοιβαίου οφέλους. Και για τους Ελληνοκυπρίους και για τους Τουρκοκυπρίους -παρατήρησε- καθώς και για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα