Ανάγκη για μακροχρόνιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων

Η Κεντρική Τράπεζα έχει τεράστια ευθύνη να επιβάλει στις τράπεζες την υποχρέωση για μακροχρόνιες, βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων σύμφωνες με τη σημερινή οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών(ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ), παρουσιάζοντας τα κυριότερα σημεία του έκτου μνημονίου (προηγούμενου) που σχετίζονται

με τους δανειολήπτες.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι υπάρχει “η ανάγκη, αλλά και η υποχρέωση του κράτους να επιβάλει την προώθηση των αναδιαρθρώσεων, αφού αυτό αποτελεί το μείζον πρόβλημα της οικονομίας”.

“Σίγουρα”, προσθέτει, “για αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνονται οι δανειολήπτες, εξ ου και η υποχρέωση του κράτους να καθορίσει αποτελεσματικές διαδικασίες για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων, που σίγουρα θα πρέπει να είναι λειτουργικές και βιώσιμες”.

Σημειώνει ότι “οι δανειολήπτες, πρέπει να γνωρίζουν ότι το αίτημα τους για αναδιάρθρωση δεν τελειώνει με την πιθανή άρνηση του πιστωτικού ιδρύματος, αλλά έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε σύμβουλο αφερεγγυότητας προς εξεύρεση λύσης”.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι δανειολήπτες "έχουν το δικαίωμα και κάτω από τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος όπως, σε περίπτωση μη εξεύρεσης συναινετικού σχεδίου μεταξύ τους και του πιστωτικού ιδρύματος, να υποβάλουν αίτηση στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος, με το οποίο να επιβάλλεται σχέδιο αναδιάρθρωσης στους πιστωτές”.

Σε ό,τι αφορά τους αγοραστές ακινήτων που έχουν πληρώσει ολόκληρο το τίμημα αγοράς, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι “όλως παραδόξως, η Βουλή δυστυχώς ανέβαλε την ψήφιση του σχετικού Νόμου για το Σεπτέμβρη, παρά την αρχική δήθεν στάση των κομμάτων”.

Αναφέρει ότι “η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα έλυνε το πρόβλημα των αγοραστών ακινήτων που εξ’ υπαιτιότητας αφερέγγυων ή άλλως, επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, μένουν χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το κράτος παραλείπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα και δικαιώματα των δανειοληπτών, σε βάρος των συμφερόντων των “μεγάλων”.

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για τεράστια ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας και γενικά του Κράτους, “για να επιβάλουν στις τράπεζες την υποχρέωση για μακροχρόνιες, βιώσιμες αναδιαρθρώσεις σύμφωνες με τη σημερινή οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη”.

“Κοντεύουμε να βγούμε από το μνημόνιο και ακόμη ανεχόμαστε να μας υποχρεώνει η Τρόικα μέσω των μνημονίων, να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες μέσω των αναδιαρθρώσεων”, προσθέτει.

Διερωτάται επίσης ότι “μέχρι πότε οι τράπεζες θα αφήνονται να συνεχίζουν την καταστροφική πολιτική τους και η Κεντρική τράπεζα θα σφυρίζει αδιάφορα, παραμελώντας τις επιτακτικές υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να υποφέρουν και η κυπριακή οικονομία (πραγματική) να μην μπορεί να ορθοποδήσει. Οι δανειολήπτες είναι αυτοί που υποφέρουν από τις ενέργειες των τραπεζών αλλά ταυτόχρονα, από αυτούς είναι που αναμένεται να γίνει το ξελάσπωμα της οικονομίας”.

“Η Κεντρική τράπεζα φέρει τεράστιες ευθύνες που άφησε τις τράπεζες να δανείζουν, να πουλούν αξιόγραφα και δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας που σώθηκε στο παρά πέντε. Αναμένουμε ότι έστω και τώρα θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους βαραίνουν”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα