Αναγκαία η περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων, λέει η Υφ. Περιβάλλοντος

Την ανάγκη όπως ενισχυθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση ώστε οι νέοι να έχουν μεγαλύτερή εμπλοκή για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος  Αντωνία Θεοδοσίου χαιρετίζοντας το Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εσείς οι νέες και οι νέοι να έχετε ενεργή εμπλοκή για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλωστε, το μέλλον είναι μπροστά

σας και θα πρέπει (και) εσείς να φροντίζετε ώστε να είναι έτσι όπως το θέλετε, το ονειρεύεστε και όπως σας αξίζει.O πλανήτης μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις», είπε η κ. Θεοδοσίου.

Πρόσθεσε ότι «η κλιματική κρίση, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η απώλεια της βιοποικιλότητας και πολλά άλλα, αποτελούν δυστυχώς σκληρές πραγματικότητες. Είναι δόκιμο εσείς, η νέα γενιά, να αναμένετε από εμάς να χαράξουμε έναν καλύτερο δρόμο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αυτών των προκλήσεων».

Όπως είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η Πολιτεία οφείλει, μέσω της εκπαίδευσης να παρέχει στη νέα γενιά, τα εργαλεία και την καθοδήγηση χρειάζεται ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά ενημερωμένοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

«Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας και χρειάζεται να αποτελεί αυτούσιο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ενιαίας προσέγγισης στην ανάπτυξη των παιδιών από νεαρή ηλικία, μέσα από δραστηριότητες όπως είναι οι βιωματικές εξορμήσεις στη φύση, η διδασκαλία σε υπαίθριους χώρους, η ενασχόληση με τη δημιουργία και τη συντήρηση πρασίνου στους σχολικούς χώρους, η ενεργός και δημιουργική εμπλοκή των παιδιών στη διαδικασία και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, της βιώσιμης κατανάλωσης και πολλά άλλα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια «με τις πιο πάνω δράσεις και δραστηριότητες αναπτύσσεται κριτική θεώρηση για ό,τι υλικό και άυλο μας περιβάλλει, καθώς και ενημερωμένη γνώση για τις συνέργειες και τις επιδράσεις που έχουν οι δικές μας ανθρώπινες δραστηριότητες στη φύση».

«Μέσω της βιωματικής εμπειρίας αναπτύσσεται η περιβαλλοντική συνείδηση, η κριτική σκέψη και ο προβληματισμός, και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν πώς και οι δικές τους επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον» είπε.

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού σε συνεργασία με τα συντονιστικά σχολεία, το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού και το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναγκαία, Περιβάλλοντος,anagkaia, perivallontos