Αναφορές Ομήρου στο Σχέδιο Ανάν στην τελευταία Ολομέλεια

Αναφορά στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν με πολλαπλούς αποδέκτες, έκανε από την έδρα του στην τελευταία Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η απόρριψη του σχεδίου εξέφραζε την επιθυμία του για λύση που να εδράζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση

δε σήμαινε την άρνηση του λαού σε λύση του Κυπριακού.

«Η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας δώδεκα χρόνια μετά και οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διάγουμε σήμερα επιβάλλουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», τόνισε και κάλεσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει τους οποιουσδήποτε τουρκικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου και να συνδράμει στην υπεράσπιση των δικαίων του κυπριακού λαού.

Επιπλέον, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην Χούντα των συνταγματαρχών, υπογράμμισε την αντίσταση που προέβαλλε ο ελληνικός λαός σε φυλακίσεις, βασανισμούς, εξορίες και δολοφονίες από το καθεστώς και τόνισε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει μέχρι και σήμερα τα δεινά που προκάλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα του 1974 και η τουρκική εισβολή.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την οποία εκτελέσθηκαν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι από τους Νεότουρκους. Όπως επισήμανε, «η σφαγή ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων από τους αιμοσταγείς Νεοτούρκους, με στόχο την εξόντωση του αρμενικού έθνους, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της βαναυσότητας και της θηριωδίας της Τουρκίας, που εξακολουθεί να προκαλεί ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο απλώς για βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων, καταδικάζοντας για πολλοστή φορά την «πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας», δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον φίλο αρμενικό λαό.

Τέλος, επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν προέβη ακόμη σε καθολική αναγνώριση και καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα