Αναφορά Προέδρου για ωράρια: Γιατί δεν είναι τόσο απλό;

Το πολυσυζητημένο θέμα, της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναφορικά με την καταψήφιση των κανονισμών που προώθησε η κυβέρνηση για τα ωράρια των καταστημάτων, δεν είναι απλή, συμφώνησαν μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι οι νομικοί και Βουλευτές Άριστος Δαμιανού και Γιώργος Γεωργίου.

Πρώτος ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι συζητώντας το θέμα από τη νομική του σκοπιά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τόσο απλά θέματα, καθώς ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Δηλαδή κάθε φορά που η Βουλή

ψηφίζει με τρόπο που δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση, να γίνεται αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, συμφώνησε με την πιο πάνω θέση λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι δημιουργείται θεσμικό ζήτημα. Τόνισε επίσης ότι εάν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα, στηρίζεται στο άρθρο 139 του συντάγματος, τότε δεν υπάρχει βάση.

«Το άρθρο 139 είχε να κάνει με τη δικοινοτικότητα του συντάγματος του ’60», εξήγησε.

To άρθρο 139

Σύμφωνα με το άρθρο 139, «το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα σε κάθε προσφυγή αφορούσα σύγκρουση ή αμφισβήτηση της εξουσίας ή αρμοδιότητας μεταξύ της Βουλής των αντιπροσώπων και των κοινοτικών συνελεύσεων ή των κοινοτικών συνελεύσεων και οργάνων της δημοκρατίας».

Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, έχουμε να κάνουμε μεταξύ της κυβέρνησης και της Βουλής και άρα υπάρχει ένα συνταγματικό κενό. Τέλος ανέφερε ότι αν τελικά κληθεί να αποφασίσει το Ανώτατο για ένα ζήτημα που αφορά θέματα κυβέρνησης και Βουλής, τότε θα παραβιαστεί η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα