Αμστερντάμ: Το σχέδιο αλλαγής της «Red Light District» και οι αντιδράσεις

To πολυώροφο «ερωτικό κέντρο» που προτείνεται να αντικαταστήσει την περιοχή με τα κόκκινα φανάρια του Άμστερνταμ, την περιβόητη «Red Light District», έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: κανείς δεν το θέλει στην πίσω αυλή του.

Πέρυσι, η δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν στα σχέδια να μετακομίσουν και να επανασχεδιάσουν την διαβόητη περιοχή με τα κόκκινα φανάρια του Άμστερνταμ μετά από χρόνια επιδείνωσης της όχλησης, της εγκληματικότητας και των επικίνδυνων επιπέδων πλήθους στο παλιό κέντρο.

Ένας αρχιτέκτονας πληρώθηκε για να

σχεδιάσει ένα όμορφο κτίριο που θα φιλοξενεί 100 δωμάτια για εργαζόμενους/ες του σεξ, μπαρ, εστιατόρια, χώρους ψυχαγωγίας και ένα κέντρο υγείας, ενώ η πόλη ανακοίνωσε οκτώ πιθανές τοποθεσίες , από το συνέδριο RAI και την επιχειρηματική περιοχή μέχρι την ανάπτυξη του λιμανιού Haven-Stad.

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: η έντονη αντίθεση από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και από τους εργαζόμενους του σεξ που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα παράθυρα του οίκου ανοχής τους σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης.

Η Φέμκε Χάλσεμα, η δήμαρχος του Άμστερνταμ, επέστρεψε στο σχέδιο για να βρει τρεις νέες πιθανές τοποθεσίες για το ερωτικό κέντρο, λόγω της σφοδρής τοπικής αντίθεσης.

Η Halsema είπε στον Observer ότι –αν και αναγνωρίζει τις ανησυχίες– είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής στην πόλη, να μειώσει την επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος στην σεξουαλική εργασία και να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ. Η λύση της είναι ένα πολυτελές ερωτικό κέντρο εμπνευσμένο από το Moulin Rouge του Baz Luhrmann .

«Ελπίζω ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα ερωτικό κέντρο που να έχει κάποια τάξη και διάκριση και να μην είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται μόνο μικροεγκληματίες και οι πιο ευάλωτες γυναίκες», είπε.

«Αλλά συνειδητοποιώ επίσης ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη σεξουαλική εργασία με το έγκλημα και με την ευάλωτη θέση των γυναικών, με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, στις περισσότερες γειτονιές, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πολύ ενθουσιώδεις για το ερωτικό κέντρο».

Οι σύμβουλοι είναι επίσης αποφασισμένοι ότι το εμπόριο σεξ, το οποίο είναι νόμιμο στην Ολλανδία, πρέπει να αλλάξει για να καταπολεμηθεί η διαρκώς παρούσα εμπορία ανθρώπων , να βελτιωθεί η ασφάλεια των εργαζομένων του σεξ και να μειωθεί η όχληση σε ένα κέντρο της πόλης που είναι και πάλι μια « αστική ζούγκλα » που υποφέρει από την επιστροφή μαζικού τουρισμού.

«Η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια είναι ένα από τα παλαιότερα και μικρότερα μέρη της πόλης μας, αλλά αυτή τη στιγμή ξεχειλίζει από μπάτσελορ πάρτι και τουρίστες ντυμένους με στολές πέους, παρενοχλώντας τους εργαζόμενους του σεξ», δήλωσε η Ilana Rooderkerk, επικεφαλής του τοπικού κόμματος D66.

«Θέλουμε οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονται ως εργάτες του σεξ να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους με ασφάλεια, αλλά θέλουμε επίσης η «παρακολούθηση μαϊμού» να ανήκει στο παρελθόν. Το ερωτικό κέντρο πρέπει να βάλει τέλος στην ενόχληση στην περιοχή των κόκκινων φαναριών… χωρίς να προκαλεί ενόχληση κάπου αλλού».

Αυτό, όμως, φοβούνται άλλες περιοχές. Μερικές από τις ισχυρότερες αντιρρήσεις είναι από το ανατολικό Άμστερνταμ, όπου η Mireille Westfa, μία προπονήτρια ενδυνάμωσης, συνδιοργάνωσε μια μαζική αίτηση κατά της επιλογής της Amstel ή της Arena Poort από την αρχική μακρά λίστα.
«Υπάρχουν ευάλωτοι νέοι άνδρες που μπορούν εύκολα να παρασυρθούν στην στρατολόγηση νεαρών κοριτσιών, υπάρχουν ευάλωτες νεαρές γυναίκες χωρίς χρήματα», είπε. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στην πόλη και γυναίκες που εξαναγκάζονται στην πορνεία. Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τις γυναίκες: αυτό συμβαίνει γύρω από αυτό και τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα εδώ».

Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι συχνάζουν σε εργαζόμενους/ες του σεξ κάθε χρόνο στο Άμστερνταμ, ορισμένοι επισκέπτονται την πόλη για άλλους σκοπούς. Ωστόσο, υπάρχει επίσης ανησυχία για την ιδέα να ανοίξει ένα ερωτικό κέντρο κοντά στο συνεδριακό κέντρο RAI
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμστερντάμ, Red Light District,amsterntam, Red Light District