"Βουράτε εν καρκίνος! Η μακαρίτισσα εν ήθελε να πεθάνει"

Δικαίωση, όχι υλική, αλλά ηθική, έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής όπου βρισκόταν το εργοστάσιο ΑΣΤΡΑΣΟΛ, το οποίο κατασκεύαζε σόλες παπουτσιών. Η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης έπεσε στις 29 του περασμένου Δεκέμβρη, με τις ιστορίες των κατοίκων που επηρεάστηκαν από τη λειτουργία του εργοστασίου, να προκαλούν συγκλονισμό στο άκουσμά τους.

Μωρά πέθαναν από όγκο στον εγκέφαλο, προσβλήθηκαν από λευχαιμία, άνθρωποι υπέφεραν χρόνια από καρκίνο και εν τέλει πέθαναν.

Καταπέλτης απόφαση Αστρασόλ: Δικαίωση καρκινοπαθών κατοίκων

Όλα τα περιστατικά, εξαιτίας της λειτουργίας του εργοστασίου

και των εκπομπών δηλητηριωδών ουσιών που ευθύνοντο για την εμφάνιση διάφορων περιστατικών καρκίνου.

Τρανταχτό παράδειγμα ανθρώπου που η ζωή του άλλαξε άρδην εξαιτίας αυτού, είναι ο κύριος Ιωνάς Κκαίλης, ένας εκ των πρωτεργατών της υπόθεσης αυτής, που οδήγησε στο κλείσιμο του εργοστασίου και στη δικαίωση δεκάδων συμπολιτών του που επλήγησαν από τις εκπομπές αυτές.

Ο κ. Κκαίλης έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο. Τα λόγια του συγκλονίζουν.

«Έβλεπα τη γυναίκα μου να πολεμά 9 χρόνια με τον καρκίνο. Έκανε 2 με 3 μέρες να συνέλθει από τα φάρμακα. Φοβόμασταν.. Μόλις μάθαμε τι αναπνέαμε από τα φουγάρα, δεν ανοίγαμε τα παράθυρά μας να μπει αέρας στα σπίτια μας. Περάσαμε ένα μαρτύριο 8 χρόνια. Εγώ και τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Εύχομαι κανείς να μην ζήσει τέτοιο μαρτύριο.

Προσεύχομαι μέρα νύκτα να κλείσω τα μάτια μου, να πεθάνω και να μην δω τίποτα πάνω στα παιδιά και τα εγγόνια μου… την τελευταία της νύκτα ήταν πολύ δυναμική… εδέρνετουν σαν να και ήθελε να πει δεν θέλω να πεθάνω.. λέγαμε Θεέ μου ξεκούρασέ την», ανέφερε.

«Μας χωρίζει ένα δίκτυ με το εργοστάσιο. Πρόσεξα βαρέλια που είχαν πάνω νεκροκεφαλή. Πήγα τις ετικέτες σε γιατρό νοσοκομείου να μας πει τι είναι. Μόλις τα διάβασε μού είπε: «Βουράτε ώσπου εν γλίορα.. εν καρκίνος τούτα..».

Κάπου εκεί ξεκίνησε η κινητοποίηση με άλλους κάτοικους στις Αρμόδιες Αρχές. Ποτέ δεν απάντησαν στα αιτήματά μας», λέει ο κ. Κκαίλης.

Δείτε στο βίντεο πιο πάνω τις τοποθετήσεις για το θέμα του Κωνσταντίνου Μακρή, Αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας στο ΤΕΠΑΚ, του Χαράλαμπου Θεοπεμπτου, Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, καθώς επίσης και του δρ. Μιχάλη Βωνιάτη, επιδημιολόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα