"Τριχοτομημένος" ο ενδιάμεσος χώρος με φόντο τις Προεδρικές

Προεκλογικό άρωμα είχε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Τον χορό άνοιξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αναγκαιότητα αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου, αν θέλουμε να γίνει κάτι ουσιαστικό και θετικό στο Κυπριακό.

Με ένα "δριμύ κατηγορώ" ενάντια στην παρούσα διακυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για συνεχείς διολισθήσεις και παραχωρήσεις στο

Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε το στίγμα του σε σχέση με το πώς θα κινηθεί το ΔΗΚΟ σε σχέση με τα κριτήρια και τις θέσεις που θέτει το κόμμα για την επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξει κατά τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές του 2018.

Η κυβέρνηση δεν άφησε "το γάντι να πέσει κάτω". Αντίθετα, το "σήκωσε" άμεσα και σε έντονο μάλιστα ύφος, μέσω ανακοίνωσης του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι προεδρικές εκλογές του 2018, παρά οι επόμενες γενιές της Κύπρου.

Ωστόσο, η απάντηση της Κυβέρνησης, δεν περιορίστηκε σε αυτά. Είδαμε τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο να παραθέτει αρκετά σημεία στα οποία θεωρεί η Κυβέρνηση ότι άφησε τη σφραγίδα της, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, την πρόθεση και τη διάθεση να συνεχίσει το έργο το οποίο ήδη έχει παραχθεί, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται στο προεδρικό.

Η στάση αυτή, της απάντησης με αυτό το ύφος και περιεχόμενο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ενδεικτική της πρόθεσης Αναστασιάδη να επαναδιεκδικήσει την ψήφο του λαού στις επερχόμενες εκλογές.

Έντονη αντίδραση και από τον ΔΗΣΥ

Στους ίδιους ρυθμούς με την κυβέρνηση κινήθηκε και ο ΔΗΣΥ, τονίζοντας, μέσω ανακοίνωσης, ότι "Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκινά ένα χρόνο πριν τις Προεδρικές εκλογές, μια "θολή" προεκλογική εκστρατεία".

Χθες άλλωστε, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι "αποτελεί δικαίωμα του οποιουδήποτε, την ώρα που δίνουμε τον αγώνα για να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή, να σχεδιάζει για τις προεδρικές εκλογές". "Είναι κρίμα, συνέχισε, σ’ αυτή την ιστορική στιγμή και σ’ αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας, αντί να επιλέγουμε τον δρόμο της εθνικής ευθύνης, κάποιοι επιλέγουν τον δρόμο των κομματικών σκοπιμοτήτων. Ο λαός θα μας κρίνει".

Ενοχλημένο και το ΑΚΕΛ

«Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος δεν επιχειρεί καν να αποκρύψει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές», υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Την ίδια όμως στιγμή, ο κ. Λουκαΐδης στρέφει τα πυρά του και προς την Κυβέρνηση, που, όπως αναφέρει ο ίδιος, απάντησε με μια εξίσου προεκλογικής φύσεως ανακοίνωση.

"Τριχοτομημένος" ο ενδιάμεσος χώρος

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, το "παιχνίδι" για τις υποψηφιότητες έχει αρχίσει για τα καλά, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2018. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, με σημερινές του δηλώσεις, αναφέρει ότι οι Προεδρικές εκλογές θα απασχολήσουν τον ίδιο και το κόμμα του μετά τη Γενεύη 2, δηλαδή μετά τα μέσα Μαρτίου.

Πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δούμε υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, αν καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη όλων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συσχετισμοί ποσοστών και δυνάμεων, καθώς θα πρέπει να έχουν όλοι κατά νου ότι στόχος παραμένει η εξασφάλιση του 50+1% του εκλογικού σώματος, έτσι ώστε όποια και να είναι η τελική υποψηφιότητα, να μπορέσει να επιτύχει την εκλογή της.

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά την πρόθεσή της να θέσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2018, αν τα δεδομένα στο Κυπριακό παραμείνουν ως έχουν μέχρι τότε.

Παράλληλα, πολιτικοί κύκλοι, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, επίσης, να δούμε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, κάτι που ο ίδιος δεν έχει απορρίψει ή διαψεύσει μέχρι τώρα. Οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα Λιλλήκα, πιθανόν να τύχει ευρύτερης υποστήριξης, επισημαίνοντας με νόημα ότι η υποστήριξη αυτή, δεν θα έρθει αναγκαία από τον ενδιάμεσο χώρο.

Αν προστεθεί σε όλα αυτά η ενδεχόμενη πρόθεση Αναστασιάδη για επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας, αλλά και το δικαίωμα του ΑΚΕΛ να θέσει τη δική του πρόθεση για τις προεδρικές εκλογές, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το σκηνικό εν όψει Προεδρικών, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εμείς οφείλουμε να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι μέχρι τις εκλογές θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε αρκετά σενάρια. Συνήθως τα ονόματα και οι συσχετισμοί που βλέπουν πρόωρα το φως της δημοσιότητας, δεν είναι αυτά που αντέχουν στον χρόνο, μέχρι και τις εκλογές. Πάντως, η διαδρομή, οι συνεργασίες, οι δηλώσεις στον δρόμο προς τις εκλογές, έχουν τη δική τους συνεισφορά και σημασία σε σχέση με την τελική έκβαση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα