"Το λεωφορείο από το Κάρμι ταξίδεψε στις Βρυξέλλες"

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) έγινε χθες προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ "Πολυαγαπημένες Μέρες" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. στην παρουσία 100 και πλέον παρευρισκόμενων περιλαμβανομένων ευρωβουλευτών.

Παρόντες επίσης στην προβολή ήταν οι δυο συντελεστές του ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης και ο παραγωγός/σεναριογράφος Γιώργος Αβραάμ. Την εκδήλωση χαιρέτησε και καλωσόρισε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Sylvie Guillaume (S&D), Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Το

ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τα γυρίσματα της ταινίας του Hollywood "Πολυαγαπημένη", η οποία γυρίστηκε στο κατεχόμενο χωριό Κάρμι της Κερύνειας το 1970 και στην ουσία μεταφέρει τις ονειρεμένες εικόνες και τον μικρό παράδεισο της εποχής σε μια πολλά υποσχόμενη πορεία του νησιού, ως κινηματογραφικός προορισμός. Ξαφνικά όμως όλα τερματίζονται εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974. Η ταινία φανερώνει τα βαθύτερα συναισθήματα των απλών ανθρώπων που βίωσαν την ταινία "Πολυαγαπημένη" προ του 1974 αλλά και τις φοβερές αλλαγές που επέφερε στην ψυχοσύνθεσή τους η εισβολή και κατοχή.

Στην εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από παρευρισκόμενους, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σιωπή μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο έγκλημα που συντελείται έκτοτε στην Κύπρο.

Όπως ανέφεραν και οι συντελεστές "στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να αγγίξει τον κάθε ένα ξεχωριστά και να ανοίξει τον δρόμο για ευαισθητοποίηση και προβληματισμό". Πολλές ερωτήσεις αφορούσαν τον σφετερισμό της ελληνοκυπριακής γης και κατοικιών στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ.

Στο καταληκτικό του σχόλιο ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι όσα ακούσαμε, είδαμε και προπάντων η φοβερή σιωπή σε ορισμένες συγκλονιστικές εικόνες ταρακουνά κάθε ελεύθερη ανθρώπινη συνείδηση, αλλά δυστυχώς αντανακλά και την σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα έγκλημα που συντελείται μέσα στο σπίτι μας, στο έδαφος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Η αφίσα προβολής του ντοκιμαντέρ ήταν μια σκηνή με λεωφορείο της εποχής εκείνης με πινακίδες Κάρμι-Κερύνεια-Λευκωσία.


*Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

Keywords
Τυχαία Θέματα