"Προσωρινή" εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα

Την Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως έκανε γνωστό στέλεχος του διεθνούς οργανισμού με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Σχεδιάζουμε μια περιορισμένη δέσμευση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών», ανέφερε ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, ο οποίος διευθύνει τις διεθνείς δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης

της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όμως δεν της έχει χορηγήσει χρηματοδότηση εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης συνίσταται στον δανεισμό κεφαλαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους αναπτυξιακά σχέδια και έργα στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οργανισμός ελπίζει να διαδραματίσει ρόλο «καταλύτη» για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται ότι ακόμη είναι πολύ εξασθενημένες για να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσιτσιράγκος.

Το στέλεχος του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού διευκρίνισε ότι, βάσει του καταστατικού της, η Παγκόσμια Τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1944 μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάσει της Συνθήκης του Μπρέτον Γουντς, δεν δραστηριοποιείται σε οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη, αλλά οι χώρες - μέλη της ενέκριναν την «πολύ προσωρινή» εμπλοκή της στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το ύψος του ποσού που θα επενδυθεί στην Ελλάδα και το χρονοδιάγραμμα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα