"Πράσινο φως" από Κληρίδη για απόβλητα

Ο Γενικός Εισαγγελέας, με γνωμάτευσή του, άνοιξε τον δρόμο για τη μεταφορά 120 χιλιάδων τόνων οικιακών αποβλήτων, ετησίως, από τη Λευκωσία, στη μονάδα διαχείρισης στην Κόσιη, προκειμένου να κλείσει σταδιακά ο σκουπιδότοπος στον Κοτσιάτη.

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία μας επιτρέπει να συνομολογήσουμε αυτή τη συμφωνία και σταδιακά να κλείσουμε τον Κοτσιάτη, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχει να αντιμετωπίσει αυτή την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

Μπροστά στον κίνδυνο επιβολή

τσουχτερής πρόστιμου, λόγω της συνέχισης της λειτουργίας του Κοτσιάτη, η επίτευξη νέας συμφωνίας με τον ανάδοχο της Κόση, Ηλέκτωρ, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, μέχρι το 2020 που λήγει το υφιστάμενο συμβόλαιο. Σημειώνεται, πως η εν λόγο εταιρεία είναι κατηγορούμενη ενώπιον Κακουργιοδικείου για την γνωστή υπόθεση δωροδοκίας.

«Σίγουρα η αλλαγή στην υφιστάμενη συμφωνία δεν θα επηρεάσει την ποινική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εξάλλου, δεν υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί νέα μονάδα στη Λευκωσία» , σημείωσε ο Νίκος Κουγιάλης.

Πηγή από την Ελεγκτική Υπηρεσία σχολίασε στο ΣΙΓΜΑ τις εξελίξεις.

«Αντιλαμβανόμενη την πολύ δυσχερή θέση στην οποία κάποιοι έχουν οδηγήσει τη Δημοκρατία ως όμηρο σε μια μονοπωλιακή κατάσταση, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν θα διαφωνήσει με την επιλογή της υπογραφής αυτής της συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή πρόστιμου στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια πηγή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το ενδεχόμενο καταδίκης του αναδόχου από το Κακουργιοδικείο, αποδεικνύει πόσο λανθασμένες ήταν οι επιλογές της κυβέρνησης να κτίσει όλη την στρατηγική της για τη διαχείριση αποβλήτων, όπως υποστήριξε, σε μια λογική μεταφοράς του μεγαλύτερου μέρους των σκουπιδιών στην Κόση, με μια "αμαρτωλή" σύμβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα