"Καμία υποχώρηση μας θέτει τέρμα στη τουρκική επιθετικότητα"

Κηδεύοντας το Θεό μας, ανακαλούμε στην μνήμη μας παρόμοιες εμπειρίες, από δικούς μας νεκρούς, δικούς μας ανθρώπους κι αυτό επιτείνει την συγκίνηση μας, ανέφερε χθες σε ομιλία του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ,στο πλαίσιο της θρησκευτικής εκδήλωσης της περιφοράς του Επιταφίου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Θεοδώρου.

Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε, πως ο θάνατος του Χριστού ήταν αναγκαίος στο σχέδιο της σωτηρίας γιατί έπρεπε να αναγγελλιστεί και στους νεκρούς που κρατούνταν στον Άδη, να κηρύξει μετάνοια αλλά και να οδηγήσει όλους

μας στην τριήμερη του Ανάσταση, να δώσει το μήνυμα της νίκης εναντίον του θανάτου και εναντίον της αδικίας.

Έχοντας υπόψη μας, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, αυτή την παροδικότητα των θλίψεων και των δυσκολιών της ζωής, καλούμαστε και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας, να υπερβούμε τις δυσκολίες και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, σημειώνοντας πως αυτό ισχύει και στην προσωπική μας ζωή και στις προσωπικές μας θλίψεις και αδιέξοδα αλλά και στα εθνικά μας αδιέξοδα.

Ο Πανιερώτατος είπε πως το μήνυμα της αποψινής νύχτας, της αποψινής νίκης της ζωής επί του θανάτου, είναι πως δεν πρέπει η 43χρονη ταλαιπωρία της πατρίδας μας να κάμψει το εθνικό αγωνιστικό μας φρόνημα.

Αντίθετα συνέχισε, "ατενίζοντας το πάθος του Χριστού πρέπει να πάρουμε δύναμη από τον αρχηγό της πίστεως μας και να πιστέψουμε και στης πατρίδας μας την Ανάσταση".

Δεν συμβιβάστηκε ο Χριστός με το άδικο, ούτε και αποδέχτηκε τους εξευτελιστικούς όρους των εχθρών του προδίδοντας τις αρχές του, γι’ αυτό, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, οι αρχές του θριάμβευσαν και οι εχθροί του αφανίστηκαν.

Αποτελεί τούτο, συνέχισε, " το ισχυρό μήνυμα σε εμάς, που δεχόμαστε τελευταίως δουλοπρεπώς κάθε αξίωση του κατακτητή" και ακολούθως εξέφρασε την ελπίδα, "όπως με τις τελευταίες δηλώσεις του εγκάθετου της κατοχής, να έχουμε αντιληφθεί ότι, ουδεμία υποχώρηση μας θέτει τέρμα στην τουρκική επιθετικότητα".

Πρόσθεσε μάλιστα, πως εκείνο που θα ανακόψει αυτή την επιθετικότητα είναι η αντίσταση μας και η εμμονή μας στις αρχές και στο δίκαιο μας, πιστεύοντας και στην βοήθεια του Θεού.

Σημειώνεται πως στην πόλη της Πάφου αλλά και στις κοινότητες η Ελληνορθόδοξη παράδοση εορτάζεται και φέτος με μεγαλοπρέπεια.

Με βασικό στόχο την ανάδειξη αυτού του πνεύματος, η Ιερά Μητρόπολις Πάφου, ο Δήμος Πάφου, το 8ο Σύνταγμα Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, η Οργάνωση Νεολαίας «Σταυραετοί» και η Επαρχιακή Εφορεία του Σώματος Προσκόπων Κύπρου ανέλαβαν και φέτος την οργάνωση των θρησκευτικών Τελετών της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, στην πόλη της Πάφου.

Χθες Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου άρχισε στις 21:30 μ.μ. και ακολούθησε την διαδρομή Οδός Αγίου Θεοδώρου – Πλατεία Κωστή Παλαμά – Οδός 25ης Μαρτίου – Πλατεία Διονυσίου Σολωμού – Λεωφόρος Γρίβα Διγενή – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Για την περιφορά σχηματίστηκε η καθιερωμένη πομπή, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των επισήμων.

Προηγήθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου ενώ συνόδευαν άγημα της Εθνικής Φρουράς και ομάδα προσκόπων με πυρσούς.

Στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου συναντήθηκε με τον Επιτάφιο του Ναού Αγίου Κενδέα και εψάλη δέηση από εξέδρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου στην παρουσία πλήθους πιστών που συνέρρευσαν και παρακολούθησαν με συγκίνηση την θρησκευτική εκδήλωση και την περιφορά των επιταφίων εκτός των ναών.

Ξεχωριστό τόνο στην όλη τελετή έδωσε η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου ευχαρίστησε ακολούθως όλους που συνέβαλαν στην διοργάνωση της θρησκευτικής εκδήλωσης, τη χορωδία, τη φιλαρμονική του Δήμου , το στρατιωτικό απόσπασμα τους σταυραετούς, τους προσκόπους και ευχήθηκε σε όλους καλή Ανάσταση.

Τα μεσάνυχτα απόψε Μεγάλο Σάββατο , θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία της Ανάστασης, στους Ιερούς Ναούς της πόλης.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμος Πάφου, απευθύνει έκκληση προς το κοινό και ιδιαίτερα προς τους νέους να μην χρησιμοποιούν κροτίδες και άλλα απαγορευμένα πυροτεχνικά είδη, που μπορούν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την αρτιμέλεια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα