"Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί"

"Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχουν τεθεί", υπενθύμισαν ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ολλανδός υπουργός εσωτερικών Κλάας Ντάικχοφ, ,μετά το πέρας των εργασιών της εκτάκτης συνόδου των υπουργών εσωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ, και η συνεργασία μας είναι επωφελής για τις δυο πλευρές.Θα συνεχίσουμε να

εργαζόμαστε μαζί με αυτό το πνεύμα ισχυρής δέσμευσης και πολιτικής βούλησης", τόνισε ο επίτροπος.

Η Τουρκία εξάλλου αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα όταν το Συμβούλιο άρχισε να συζητά τις λεπτομέρειες της Κοινής Πολιτικής Θεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Κώδικα Θεωρήσεων, τις προτάσεις της Κομισιόν για απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Τουρκίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Γεωργίας και της Ουκρανία, καθώς επίσης και για την πρότασή ενίσχυσης του μηχανισμού αναστολής της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Ο μηχανισμός αναστολής και η ευελιξία που προτείνεται στην Τουρκία

"Η πρότασή μας είναι να κάνουμε τον μηχανισμό αναστολής περισσότερο ευέλικτο, κατά τρόπο όμως αναλογικό", σημείωσε ο επίτροπος, ο οποίος διευκρίνισε από κοινού με τον Κλαας Ντάικχοφ πως ο μηχανισμός αναστολής θα σχετίζεται και με το προσφυγικό. "Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων, η Επιτροπή είναι ξεκάθαρη σε όλες τις προτάσεις της και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει κάθε μια από αυτές τις 4 χώρες, που είναι σημαντικοί εταίροι μας", ξεκαθάρισε ο Δ.Αβραμόπουλος.

Το Συμβούλιο είχε εξάλλου την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ανασκόπηση της πορείας εφαρμογής της Συμφωνίας, την οποία Κομισιόν και Προεδρία χαρακτήρισαν "επιτυχή", σημειώνοντας πως ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά συνεχίζει να μειώνεται, "αλλά δεν έχουμε ακόμα φτάσει το στόχο μας", όπως συμπλήρωσε ο Ολλανδός προεδρεύων.

Το Συμβούλιο κατέγραψε ότι οι επιπλέον, οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν εξίσου αυξηθεί, τόσο των παράτυπων μεταναστών όσο και των Σύριων, όπως προβλέπει η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, ο αριθμός επανεγκατεστάσεων από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται καθώς τα Κράτη Μέλη ολοκληρώνουν τις αξιολογήσεις των αιτήσεων που τους έχει απευθύνει η Τουρκία, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε πως "μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιστροφή κανενός του οποίου η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε επειδή η Τουρκία είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα. Ωστόσο, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά για την προστασία Σύριων και μη-Σύριων στην Τουρκία", και πως η Κομισιόν έχει διαβιβάσει την θετική της αξιολόγηση στις Ελληνικές αρχές.

"Χαιρετίζω το γεγονός ότι σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν την Ελλάδα στο να θεωρείτε η Τουρκία ασφαλής για την επιστροφή μεταναστών, έτσι ώστε η Ελλάδα να παρέχει περαιτέρω νομική καθοδήγηση στην υπηρεσία ασύλου και ο EASO να διευκολύνει την αποτελεσματική εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε εγρήγορση και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα στοιχεία της διαδικασίας εφαρμόζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο", είπε χαρακτηριστικά.

Τώρα, η προσοχή των κοινοτικών αρχών επικεντρώνεται στη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα τις ανάγκες των περισσότερο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων. Σήμερα μάλιστα η Κομισιόν διέθεσε 56 εκ. ευρώ σε επείγουσα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για να βελτιώσει τις συνθήκες των μεταναστών, να αυξήσει τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να καταχωρίζουν όσους καταφθάνουν για πρώτη φορά και να επεξεργάζονται τα αιτήσεις ασύλου. Με την νέα αυτή σημερινή χρηματοδότηση, η Ελλάδα γίνεται ο μεγαλύτερος δικαιούχος πόρων από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

"Υπογράμμισα στους Υπουργούς ότι είναι σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να επανεγκαταστήσουμε Σύριους πρόσφυγες σύμφωνα με το μηχανισμό 1:1 με την Τουρκία. Οι διάδρομοι παράτυπης μετανάστευσης θα κλείσουν μόνο αν υπάρξει μια πραγματική και νόμιμη εναλλακτική", κατέληξε ο επίτροπος.

Στο μεταξύ, οι συζητήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή συνεχίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπάρχει ελπίδα ότι οι συν-νομοθέτες θα συμφωνήσουν εγκαίρως επ`αυτού του σημαντικού φακέλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα