"Γλυκιά βουτιά" για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα αποτελέσματα των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων που συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο φαίνεται ότι άρχισαν, σε μεγάλο βαθμό, να καρπώνονται τα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και ιδιαίτερα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά €1 δισ. Από

€25,7 δισ. ή 48,37% μειώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα €24,7 δισ. ή 49,45%.Από τον

Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2016 μειώθηκαν κατά €2,6 δισ. ή 9,6%

Παρά ταύτα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σύνολο των δανείων μειώθηκε κατά 3,2 δισ. στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, που εν μέρει έχει να κάνει και με την επιβράδυνση του ρυθμού παραχώρησης νέων δανείων.

Ως εκ τούτου, παρά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε απόλυτους αριθμούς, ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά.

Το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 υπήρχαν:

- 20.405 αιτήσεις αναδιάρθρωσης.

- 7.785 συμφωνήθηκαν.

- 1.171 απορρίφθηκαν.

- 11.449 μεταφέρθηκαν για εξέταση στο επόμενο τρίμηνο.

Μιλώντας στο Σίγμα, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Δρ Μιχάλης Καμμάς ανέφερε ότι: "Εντοπίζουμε θετικά σημάδια στις τράπεζες, αφού γίνονται πολλές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες βέβαια είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, των τραπεζών, των πελατών τους, αλλά και της οικονομίας στο σύνολό της".

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από τους τραπεζικούς κύκλους στο ποσοστό των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν σε σύγκριση με το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2016. Το 2014 βρισκόταν στο 47% ενώ τον περασμένο Ιούνιο στο 55%.

Δεκέμβριος 2014

Μη εξυπηρετούμενα: €27,3 δισ.

Αναδιαρθρώσεις: €12,8 δισ.

Ιούνιος 2016

Μη εξυπηρετούμενα: €24,7 δισ.

Αναδιαρθρώσεις: €13.7 δισ.

Την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Standard &Poor's συνέδεσε το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας με την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Συνεπώς η προσπάθεια αναρρίχησης στην επενδυτική βαθμίδα περνά μέσα από το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι:

- Το ποσοστό των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων ανέρχεται στο 75%.

- Αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Δεν απέκλεισαν, την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού αναδιαρθρώσεων στο μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό θα σχετίζεται με το γεγονός ότι στην πορεία οι τράπεζες άρχισαν να αγγίζουν δυσκολότερες υποθέσεις αναδιαρθρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα