"Έκανα έκτρωση,δικαίωμά μου" -"Δεν έχεις δικαίωμα για φόνο"

Με δεκάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημόσιες παρεμβάσεις απλοί πολίτες αλλά και αξιωματούχοι του κράτους τοποθετούνται το τελευταίο 24ωρο αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την έκτρωση και την απόπειρα έκτρωσης στην Κύπρο.

Πολιτικά, διαμορφώνονται δυο «ρεύματα». Αυτό της ξεκάθαρης απόρριψης νομοθετικού πλαισίου για εκτρώσεις και αυτό της αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου περί εκτρώσεων με πιο φιλελεύθερες ρυθμίσεις.

Από την άλλη κοινωνικά, υπάρχουν οι ξεκάθαροι υποστηρικτές

των εκτρώσεων αφού αποτελεί μια επιλογή της γυναίκας όπως υποστηρίζεται και από την άλλη υπάρχουν τα άτομα που τάσσονται κατά των εκτρώσεων αφού δεν είναι δικαίωμα κανενός όπως υποστηρίζεται, η αφαίρεση ζωής.

«Οργή λαού» απελευθερώστε γυναίκα που κρατείται για έκτρωση

Το SigmaLive μίλησε με εκπροσώπους των δυο προαναφερθέντων «ρευμάτων» σε μια προσπάθεια να «σφυγμομετρήσει» την κοινή γνώμη σε ένα θέμα ταμπού που επανήλθε στην επιφάνεια μετά την δημοσιοποίηση υπόθεσης δίωξης γυναίκας και γιατρού οι οποίοι εν αγνοία του πατέρα προχώρησαν σε έκτρωση.

Για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ερωτηθέντων θα αναγράφονται τυχαία αρχικά ονομάτων.

«Έχω κάνει έκτρωση και είναι καθαρά δική μου απόφαση»

Στο SigmaLive μίλησε γυναίκα η οποία έκανε έκτρωση. Κληθείσα να απαντήσει στο ερώτημα αν θεωρεί ότι αυτή η κίνηση δεν είναι δικιά της απόφαση, η Μ.Χ είπε «Είναι μια δική μου απόφαση καθαρά. Σε αυτό ήταν σύμφωνος και ο σύζυγός μου. Στην τελική, αυτή είναι μια διαδικασία στην οποία υποβλήθηκα εγώ και μόνο». Η Μ.Χ όπως λέει την δεδομένη χρονική περίοδο αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και δεν ήταν σε θέση να μεγαλώσουν ένα παιδί και γι’ αυτό έκριναν μαζί με τον σύζυγό της, ότι έπρεπε να διακόψουν την κύηση.

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει μια ζωή»

Παρομοίως στο SigmaLive μίλησαν δυο άτομα, ένας άνδρας και μια γυναίκα που στηρίζουν ότι κανείς, όπως σημειώνουν, δεν έχει δικαίωμα στην αφαίρεση μιας ζωής. «Εάν το έμβρυο δύναται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας στα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του, τότε ναι, να γίνει η έκτρωση», λέει ο Κ.Μ και η Σ.Μ. Ωστόσο και πάλι δεν μπορεί κανείς, να πάρει την απόφαση, να αφαιρέσει μια ζωή εάν δεν συντρέχουν οι προαναφερθέντες λόγοι, σημειώνουν.

«Άρση όλων των κατηγοριών εναντίον της γυναίκας που συνελήφθη»

Σε συνέχεια του θέματος, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η Τζόζη Χριστοδούλου, Συντονίστρια Πολιτικής Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου η οποία εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση για την εξέλιξη της υπόθεσης όπου αφέθηκε ελεύθερη η γυναίκα. Θέση του Ινστιτούτου, είναι το δικαίωμα της γυναίκας, ξεκαθάρισε η κ.Χριστοδούλου. επεσήμανε παράλληλα ότι πρέπει να αρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον της γυναίκας που συνελήφθη.

«Δεν γίνεται μια γυναίκα να πάει θύμα όλης αυτής της κατάστασης που παλεύουμε να αλλάξουμε εδώ και χρόνια», είπε η κ.Χριστοδούλου η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο και να επιτρέπεται η διακοπή της κύησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μετά από σχετική διαβούλευση με εμπειρογνώμονες.

«Το κυοφορούμενο από την στιγμή της σύλληψης είναι άνθρωπος»

Η πιο πάνω είναι η σαφέστατη θέση της Εκκλησίας για το θέμα των εκτρώσεων, εκφρασθείσα δια του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ο οποίος μίλησε στο ΣΙΓΜΑ για το εν λόγω ζήτημα.

«Δεν γίνεται δεκτή η έκτρωση από την Εκκλησία». Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία από την Εκκλησία «για να γίνει ένας φόνος» είπε ο Μητροπολίτης, αναφορικά με την υπάρχουσα άποψη της διακοπής της κύησης, εάν το βρέφος αντιμετωπίζει κάποια πάθηση.

Γιατί υπάρχει ανάγκη για εκτρώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα