Αλλαγή φρουράς στην βάση "Ανδρέας Παπανδρέου"

Σε σεμνή εκδήλωση σήμερα, στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης Διοίκησης Αεροπορίας και η τελετή παράδοσης Διοίκησης της 55ης Σμηναρχίας Μάχης, στην παρουσία του Αντιστράτηγου Ηλία Λεονταρή, Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του τέως προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, πολιτειακών και εκκλησιαστικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Στην Ημερησία Διαταγή του, ο Αντισμήναρχος ιπτάμενος Γαβριήλ Παττίχης, που ανέλαβε

σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητή της 55ης Σμηναρχίας Μάχης, διαδεχόμενος τον Σμήναρχο ιπτάμενο Χρίστο Κουμενίδη, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ιεραρχίας της Εθνικής Φρουράς και να τη δικαιώσει για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του.

Ο κ. Παττίχης ανέφερε πως σήμερα διανύουμε μια περίοδο στην οποία το γεωστρατηγικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια και νέες προκλήσεις. Οι ασύμμετρες απειλές, συνέχισε, προέρχονται από τον θρησκευτικό φανατισμό, τη δράση τρομοκρατών, τη λαθρομετανάστευση, τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, το διεθνές και οργανωμένο έγκλημα. Με σημείο αναφοράς τα παραπάνω, είπε, αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η σημασία και η αξία της 55ης Σμηναρχίας Μάχης, στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, πράγμα που η πολιτεία, με την κατάλληλη χρησιμοποίησή της, μπορεί να επιβεβαιώσει τη γεωπολιτική αξία της Κύπρου προς τη διεθνή κοινότητα.

Εξάλλου, στην Ημερήσια Διαταγή του, ο Σμήναρχος Ιπτάμενος Χρίστος Κουπενίδης, παραδίδοντας τη Διοίκηση της 55ης Σμηναρχίας Μάχης στον Αντισμήναρχο Γαβριήλ Παττίχη, με πολλή συγκίνηση, ανέφερε πως θα διατηρεί με περηφάνια την ανάμνηση της περιόδου κατά την οποία διετέλεσε Διοικητής της.

Πρόσθεσε πως τρέφει συναισθήματα χαράς, διότι, ως Διοικητής της 55ης Σμηναρχίας Μάχης, του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει σε όλες του τις λεπτομέρειες αυτό το μοναδικό συγκρότημα της Εθνικής Φρουράς και τις δυνατότητες του, μα πάνω από όλα – όπως είπε- διότι του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει και να αφουγκραστεί τον κινητήριο μοχλό αυτού του συγκροτήματος και αυτό το οποίο πραγματικά το κάνει μοναδικό.

Στην Ημερήσια Διαταγή του, ο Ταξίαρχος ιπτάμενος Γαβριήλ Δημητρίου ανέφερε πως σε εκτέλεση σχετικής διαταγής της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς στον καταξιωμένο συνάδερφο του Σμήναρχο Φιλόκυπρο Γιαννάκη, “θα διατηρεί με περηφάνια την ανάμνηση της περιόδου κατά την οποία διετέλεσε Διοικητή της”.

Ήταν, είπε, εξαιρετική τιμή για μένα και σημαντικός σταθμός στη σταδιοδρομία μου, όταν πριν από 3 χρόνια η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του εμπιστεύθηκαν τη Διοίκηση της Αεροπορίας. Με έντονα συναισθήματα συγκίνησης και ηθικής καταξίωσης, ανέφερε, ανέλαβε το βαρύ αυτό χρέος, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Διοίκησης Αεροπορίας, όπως είπε, αναλάμβανε την ηγεσία της ο πρώτος Κύπριος Ίκαρος που στελέχωσε τις τάξεις της Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Όλοι, είπε, “μαζί οι πρωτοπόροι της Αεροπορίας, που βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία ή σε αποστρατεία και σήμερα ανάμεσά μας, εργαστήκαμε αφειδώλευτα για την ανάπτυξη μιας αεροπορικής δύναμης, η οποία θα συνέβαλλε καταλυτικά στους αμυντικούς σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς” .

Τέλος, ο Σμήναρχος Φιλόκυπρος Γιαννάκης, στην Ημερήσια Διαταγή του, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ανέφερε πως η αεροπορία είναι όπλο που απαιτεί συνεχή εκπαίδευση σε ρεαλιστική βάση, άριστη συντήρηση των πτητικών μέσων και οπλικών συστημάτων, πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας πτήσεων και εδάφους, και συνεχή προσαρμογή στις νέες απειλές και τεχνολογικές εξελίξεις. Πρόσθεσε πως “για να επιτύχουμε σε αυτά, θα εργαστούμε όλοι μαζί με πνεύμα ομάδας, από τον Διοικητή μέχρι τον τελευταίο Σμηνίτη, εκτελώντας ο καθένας πλήρως τα καθήκοντα που προκύπτουν από τον βαθμό και τη θέση του».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αλλαγής φρουράς, υπερίπταντο ελικόπτερα της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας Κύπρου. Επίσης, παραδόθηκε η σημαία της πολεμικής αεροπορίας από τον απερχόμενο Διοικητή της 55ης Σμηναρχίας Μάχης στον νέο Διοικητή, καθώς και ο απερχόμενος Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας Κύπρου παρέδωσε την πολεμική σημαία της αεροπορίας στον νέο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας Κύπρου.

Τέλος, ακολούθησε η παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων της 55ης Σμηναρχίας Μάχης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα