Αμήχανοι θεατές τετελεσμένων στο Κυπριακό

Τους σχεδιασμούς της για επέκταση της κατοχής θέτει σε εφαρμογή η Τουρκία, με την Κυβέρνηση σε ρόλο Επιμηθέα να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με αμηχανία.

Ενώ οι Τούρκοι επιχειρούν νέο ρήγμα στον προσφυγικό κόσμο, η Κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας αναλώσει πολύτιμο χρόνο σε μία αντιπαράθεση με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η οποία οδήγησε απλώς σε άτακτη αναδίπλωση.

Η ανακοινωθείσα πολιτική απόφαση για να επιτραπεί η επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους υπό τουρκική κατοχή βρήκε την Κυβέρνηση απροετοίμαστη, να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, την ίδια

στιγμή που οι Τούρκοι δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκυρα φέρεται να μελετά τη διενέργεια δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα στο μοντέλο της Κριμαίας ή της Υπερδνειστερίας, εάν οι Ελληνοκύπριοι «συνεχίσουν την απαράδεκτη στάση τους», με απώτερο στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων, μέσω νέων εκβιασμών.

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιδράσει με νομικά επιχειρήματα στις δημόσιες εξαγγελίες των Τούρκων, χωρίς, ωστόσο, να έχει καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να καταφέρει να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από την κατοχική δύναμη και τους σχεδιασμούς της.

Διαβάστε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στη «Σημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα