Αμφιβολίες για το πρόγραμμα Ντράγκι και τα αποτελέσματα του

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος Ντράγκι, δημιουργούνται μετά από έρευνα εντός ευρωζώνης, η οποία δείχνει επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Απρίλιο, μετά από ρεκόρ 11 μηνών τον Μάρτιο.

Ο δείκτης Markit Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI, ο οποίος παρακολουθείται ευρέως, σημείωσε πτώση κατά 53,5 μονάδες τον Απρίλιο από 54 μονάδες το Μάρτιο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση δείχνει ότι η οικονομία διατηρείται πολύ πάνω από το σημείο των 50

μονάδων, η Markit αναφέρει ότι πολλοί ήταν αυτοί που ήλπιζαν ότι θα επιταχυνόταν η άνοδος καθώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αξίας άνω του ενός τρισ. ευρώ τέθηκε σε ισχύ.

«Ο πιο αδύναμος ρυθμός επέκτασης προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, δεδομένων των ευρέων προσδοκιών ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα ενίσχυε την ανάκαμψη που είχε αρχίσει να διαφαίνεται στην αρχή του χρόνου», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουϊλιαμσον.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων για το κατά πόσο αρχίζει να παραπαίει η ανάπτυξη και πάλι και για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής».

Ανέφερε ακόμη ότι η επιβράδυνση του Απριλίου αντικατοπτρίζει πιο υποτονική δραστηριότητα σε Γαλλία και Γερμανία, την ατμομηχανή που ωθεί ολόκληρη την Ευρώπη, μια ανησυχητική εξέλιξη, αν και η οποία σε κάποιο βαθμό αντισταθμίζεται από την καλύτερη απόδοση που σημειώνεται στις περιφερειακές χώρες που επέστρεψαν σε επίπεδα Αυγούστου 2007.

«Η επιβράδυνση τον Απρίλιο ήταν ... ένα σύμπτωμα των πιο υποτονικών επεκτάσεων σε Γερμανία και Γαλλία, με την τελευταία να σημειώνει μια σχεδόν μηδενική ανάπτυξη καθοδηγούμενη από μια ύφεση της κατασκευαστικής της βιομηχανίας», είπε.

Οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη φάνηκε ότι επηρέασαν την εμπιστοσύνη ενώ τα προβλήματα της Γαλλίας αντικατοπτρίζουν «μια μακροπρόθεσμη δυσχέρεια».

Οι αριθμοί συνέχισαν να καταγράφονται στο σύνολό τους πάνω από το μέσο όρο του πρώτου τριμήνου του χρόνου και υποδεικνύουν μια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα