Αμερικανός αναλυτής: Το Ισραήλ πρέπει να στραφεί προς Κύπρο

Είναι καιρός το Ισραήλ να πάψει να παραμελεί την Κύπρο, την ίδια ώρα που δημιουργείται ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον εναντίον του, αναφέρει σε άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, στην διαδικτυακή της έκδοση.

Συγγραφέας του άρθρου είναι ο Αμερικανός Gal Luft, ο οποίος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης Διεθνούς Ασφάλειας,

με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, υπενθυμίζει στους Ισραηλινούς, ότι υπάρχουν διαθέσιμοι σύμμαχοι στην περιοχή, οι οποίοι βρίσκονται μόλις 200 χιλιόμετρα μακριά από τα παράλια της Χάιφας, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της εφημερίδας.

Για δεκαετίες, προσθέτει, το Ισραήλ παραμελούσε την Κύπρο, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες του στο να γίνει αποδεκτός από τους Άραβες γείτονες του, αλλά και την Τουρκία, μια εχθρική χώρα για την Κύπρο. Αυτές οι προσπάθειες όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν κολλήσει, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία έχουν χαλάσει, με την Ιορδανία και την Αίγυπτο είναι στον πάγο, ενώ δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη στο Παλαιστινιακό.

Η Κύπρος, προσθέτεται, είναι η μόνη γειτονική χώρα του Ισραήλ, όπου δεν είναι στην πλειοψηφία της μουσουλμανική. Οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αναφέρει ο συγγραφέας, έχουν ανεβάσει την αξία της για το Ισραήλ, δημιουργώντας έτσι μια προοπτική αναγέννησης των σχέσεων τους.

Ο διάλογος που διεξάγεται μπορεί να επικεντρώνεται κυρίως στα θέματα της ενέργειας, όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία είναι εξίσου σημαντικά.

Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει στο Ισραήλ στρατηγικό βάθος. Στις 22 Ιουλίου 2014, κατά τη διάρκεια της αποστολής για προστασία της Γάζας, μια ρουκέτα που προσέκρουσε κοντά στο αεροδρόμιο Ben-Gurion, ήταν η αιτία για να αποκλειστεί η χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο για τέσσερις μέρες. Αυτό δείχνει ότι σε μια νέα ενδεχόμενη εμπόλεμη κατάσταση, τα ισραηλινά αεροδρόμια θα αποτελέσουν στόχο της Χαμάς.

Το Ισραήλ, πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικό αεροδρόμιο, μακριά από το βεληνεκές των πυραύλων, ούτως ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφέρει προμήθειες και πολίτες έξω και μέσα στη χώρα. Μια πτήση προς την Κύπρο έχει διάρκεια 40 λεπτά, ενώ διά της θάλασσας περίπου τέσσερις ώρες. Έτσι θα μπορούσε η Κύπρος να αποτελέσει διέξοδο για το Ισραήλ. Τέτοιες συμφωνίες, θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε θέματα επίταξης καυσίμων και στρατιωτικού εξοπλισμού, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε κατάσταση άμεσης ανάγκης.

Γίνεται λόγος επίσης για συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Κίνας, αφού η τρίτη έχει μεγάλες επιδιώξεις σε ότι αφορά την Μεσόγειο και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, σε ναυτιλιακό και ενεργειακό επίπεδο.

Αναφορά γίνεται και για την κυπριακή οικονομία, και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τους ισραηλινούς, σε μια περίοδο, που όπως υποστηρίζει, η οικονομία ανακάμπτει και έπονται οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στα επίπεδα ασφάλειας, προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός της Τουρκίας για την άμυνα, είναι ίσος με ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου, κάτι που προκαλεί την ίδια αμηχανία στους Κυπρίους, όπως η επιθετικότητα του Ιράν για τους Ισραηλινούς. Συνεπώς καταλήγει, μια στρατηγική σχέση της Κύπρου με το ισχυρό στρατιωτικά Ισραήλ, ενδιαφέρει και την Κύπρο.

Κανένα από τα πιο πάνω όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένα τέχνασμα εναντίον της Άγκυρας. Με την αποδυνάμωση του Ερντογάν, το Ισραήλ μπορεί να επιδιώξει βελτίωση των σχέσεων του με την Τουρκία, και η Κύπρος να δώσει έμφαση στο διάλογο για επίλυση του κυπριακού. Και οι δύο χώρες, καταλήγει, θα πρέπει να δρουν με τρόπο που να περιλάβει τελικά την Τουρκία στα ενεργειακά τους σχέδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα