Αλλάζουν οι χρεώσεις ηλεκτρικού ρέυματος στην ΑΗΚ

Αλλάζει άρδην το σύστημα χρεώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ, καθώς καταργείται πάγια πρακτική της διατίμησης, ανάλογα με την κατανάλωση, ξεκινώντας αν όλα πάνε καλά, από τον ερχόμενο Μάιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, η αλλαγή του τρόπου που πλέον θα πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα, βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων, με το αντίκτυπο να είναι άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό για τις διάφορες κατηγορίες

καταναλωτών.

Έτσι, έμποροι, γραφεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και νοικοκυριά, θα υποστούν αλλαγές στο κοστολόγιό τους.

Βάσει του σκεπτικού πίσω από τη δρομολόγηση των αλλαγών, βρίσκεται η άποψη καθένας να πληρώνει το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ακριβώς για την περίοδο που την καταναλώνει.

Έτσι η πρακτική που ήθελε τις πρώτες 120 κιλοβατώρες να χρεώνονται φτηνά, τις επόμενες 200 ακριβότερα και τις υπόλοιπες ακόμα πιο ακριβά, για τους οικιακούς καταναλωτές, καταργείται.

Με τον νέο τρόπο κοστολόγησης και τις νέες διατιμήσεις, όλες οι κιλοβατώρες για δύο μήνες θα χρεώνονται το ίδιο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα σπίτι με πολύ χαμηλό μέχρι τώρα λογαριασμό, θα υποστεί μεν μια μικρή αύξηση της τάξεως των 2-3 ευρώ, ωστόσο σπίτι με μεσαία και υψηλή κατανάλωση, θα πληρώσει λιγότερα.

Σημειώνεται ότι, με το νέο σύστημα, το πάγιο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου κατά €1,7.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των νέων χρεώσεων, αποτελεί, σύμφωνα με την ΑΗΚ, η απλοποίηση και η ενιαία χρέωση όλων των πελατών, καθώς οι διατιμήσεις μειώνονται από 30 σε 11.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί το γεγονός ότι οι περίοδοι διατιμήσεων θα είναι δύο μέσα στο 12μηνο, η θερινή και το υπόλοιπο του χρόνου. Κάθε περίοδος θα χωρίζεται σε δύο υποπεριόδους, ήτοι σε ώρες αιχμής και ώρες μη αιχμής, ανάλογα με το κόστος παραγωγής που έχει η ΑΗΚ, ανά περίοδο. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι η Αρχή Ηλεκτρισμού καταβάλλει πολύ μεγαλύτερο κόστος, είτε λειτουργικού είτε πάγιου λόγω επενδύσεων, για την παραγωγή ρεύματος απ’ ότι τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, την ώρα που η κατανάλωση αυξάνεται ραγδαία, τόσο από εποχή σε εποχή.

Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα για τις νέες αλλαγές στη διατίμηση, για όσους χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές ως μέσο θέρμανσης. Εκεί οι αυξήσεις αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και το 42%.

Αυτό αναμένεται να φέρει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς η πάγια πολιτική των Αρχών τα τελευταία 15 χρόνια και περισσότερο η ίδια η Αρχή Ηλεκτρισμού, ήταν η προώθηση της μεθόδου των θερμοσυσσωρευτών, καθώς η παλαιά μεθοδολογία, προνοούσε μια ειδική διατίμηση με προνομιακή και επιχορηγούμενη χρέωση.

Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρικών αντλιών, καθώς εκτιμάται ότι η αύξηση θα αγγίξει το 6%, ένα ποσό που για τους ίδιους είναι σημαντικό, λόγω της αναγκαιότητας του νερού στην παραγωγή. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκύπτει καθώς στις ηλεκτρικές αντλίες νερού παρέχεται ηλεκτρισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Ποια θα είναι τα έσοδα από την αλλαγή

Η αναδιάρθρωση στη διατίμηση του ηλεκτρικούς ρεύματος, αναμένει σύμφωνα με την ΡΑΕΚ να φέρει έσοδα της τάξεως των €550 εκ. για το 2017.

Σημειώνεται ότι το πλάνο έχει καταρτιστεί αντικατοπτρίζοντας παράλληλα το όριο των εσόδων που επιτρέπεται να έχει η Αρχή, τα οποία έχουν καθοριστεί από τη ΡΑΕΚ στα €550 εκ. το 2017, που αντιστοιχούν σε μείωση κατά 11% συγκριτικά με το 2015.

Σχετική μελέτη που είχε ανατεθεί στον βρετανικό οίκο Economic Consulting Associates Limited προκειμένου να μελετήσει όλες τις πτυχές της νέας διατίμησης, της παραγωγής και της διανομής, στηρίζει τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία έχουν τεθεί σε δημόσια και ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα