Άλλα ο Παμπορίδης, άλλα η ΠΑΣΥΝΟ

Κατέβασαν και χθες τα ρολά, για δεύτερη μέρα, οι νοσηλευτές
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας θα συνεδριάσει εντός των ημερών για αποτίμηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και χάραξη των επόμενων κινήσεών της

Σε 12ωρη απεργία κατήλθαν, χθες, για δεύτερη ημέρα, 1.600 περίπου νοσηλευτές-μέλη της ΠΑΣΥΝΟ, διεκδικώντας απαντήσεις και λύσεις στα ζητήματα που εγείρουν εδώ και καιρό. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ

Θεόδωρος Πετέλης είπε ότι εντός της εβδομάδας το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει την κατάσταση μετά τις δύο 12ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις και να λάβει αποφάσεις. Σε παρατήρηση τι είναι αυτό που περιμένουν μετά και από τις διήμερες απεργίες, ο κ. Πετέλης είπε ότι παρόλο που ο Υπουργός Υγείας παραμένει στις θέσεις του, ελπίζουν ότι θα δοθούν απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα αιτήματα και τα θέματα των νοσηλευτών.

Πώς λειτούργησαν τα νοσηλευτήρια
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, όλα τα Τμήματα Εσωτερικής Νοσηλείας χθες λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, με εξαίρεση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα Τμήματα Αιμοκάθαρσης και Μεσογειακής Αναιμίας, στα οποία το προσωπικό εργάστηκε κανονικά για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς διασφαλίζοντας ότι δεν θα κινδυνέψει κανένας ασθενής. Πρόσθεσε ότι στα χειρουργεία, που επηρεάστηκαν από την απεργία, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα περιστατικά εσωτερικών ασθενών, ενώ τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (Πρώτες Βοήθειες) λειτουργούν με ομάδα ασφαλείας, η οποία θα παρεμβαίνει στα πολύ επείγοντα περιστατικά. Συμπλήρωσε ότι οι επείγουσες κλήσεις ασθενοφόρων θα εξυπηρετούντο.

Οι διεκδικήσεις
Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών διεκδικεί λύσεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, απαντήσεις για την άμεση μετατροπή και αντικατάσταση των συμβολαίων των εκτάκτων νοσηλευτών που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας, απαντήσεις σε σχέση με την έναρξη των διαδικασιών για τοποθέτηση νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή δομή της δημόσιας υπηρεσίας, τον καθορισμό αντιμισθίας για το επίδομα της αναμονής κλήσης, το ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής σε όλες τις δομές και απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση νοσηλευτών. Επανέλαβε δε ότι η Συντεχνία ζητεί να επέλθει συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν προωθηθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο που αφορά στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να επαναρχίσει ο διάλογος που να δίνει άμεσες λύσεις στα προβλήματα και τα ζητήματα που εγείρει.

Αμετακίνητος ο Παμπορίδης
Την ίδια ώρα, αμετακίνητος στις θέσεις του παραμένει ο Υπουργός Υγείας. Ο Γιώργος Παμπορίδης, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή «Όλα στο φώς», έκανε λόγο για εκβιαστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν συνδράμουν στη συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν στήνεται έντεχνα σκηνικό κατάρρευσης στα δημόσια νοσηλευτήρια, προσθέτοντας ότι τα κύρια αιτήματα των νοσηλευτών, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμισή τους, δεν άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου του. «Δεν με ενδιαφέρει. Αυτό είναι θέμα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και να πάνε να εγείρουν εκεί τα θέματα. Εμένα η προσπάθειά μου είναι να απεγκλωβιστώ από τα βαρίδια του δημοσίου και να προχωρήσω σε έναν αυτονομημένο τομέα Υγείας», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων για οποιοδήποτε θέμα, εάν φυσικά αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα. «Όσοι θέλουν να γίνουν μέρος της λύσης, είναι ευπρόσδεκτοι στο γραφείο μου. Όσοι θέλουν να γίνουν μέρος του προβλήματος, λυπάμαι αλλά δεν έχω χρόνο», κατέληξε.

Σφοδρή επίθεση από Αβέρωφ
Πάντως, με αφορμή τη στάση εργασίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΠΑΣΥΝΟ, κάνοντας λόγο για απώλεια του μέτρου και αιτήματα εκτός ορθολογισμού. Μίλησε ακόμη για χειρότερες πρακτικές από τις πρακτικές του παρελθόντος, για κατάργηση της κοινωνικής δικαιοσύνης αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, καθώς και για υπονόμευση των προσπαθειών για υιοθέτηση ενός Σχεδίου Υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια. Υπέδειξε, επίσης, πως οι νοσηλευτές που απεργούν θα πρέπει να δουν τους συμπολίτες τους που είναι στην ανεργία. «Δεν είναι η ώρα οι νοσηλευτές να θέτουν αιτήματα εξωπραγματικά με απεργίες που τιμωρούν ουσιαστικά τον ίδιο τον ασθενή και τον φορολογούμενο που τους πληρώνει», συμπλήρωσε και τους κάλεσε να συγκρίνουν τον μέσο μισθό των νοσηλευτών στον δημόσιο με τον μέσο μισθό των νοσηλευτών στον ιδιωτικό τομέα.

Στήριξη από ΑΚΕΛ-Συμμαχία-Οικολόγους
Σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ, ωστόσο, τους νοσηλευτές στήριξαν χθες ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε πως η δημόσια Υγεία έχει μπει στον αναπνευστήρα εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, της κοινωνικής αναλγησίας και της επιδίωξης της Κυβέρνησης Συναγερμού- Αναστασιάδη να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη στήριξη του κόμματος στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ. Το μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου υπέδειξε πως ο τομέας της Υγείας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνικός στόχος.

«Είναι εγκληματικό, κάποια κόμματα, ενόψει εκλογών, να προβαίνουν σε εμπρηστικές δηλώσεις απλώς για να ικανοποιήσουν το κομματικό ακροατήριο. Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει πράξη τη δέσμευσή του και να συγκαλέσει τάχιστα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις για το ΓεΣΥ», σημείωσε μεταξύ άλλων. Η Β' Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Έφη Ξάνθου, αφού εξέφρασε την ανεπίφυλακτη στήριξη του Κινήματος στους νοσηλευτές, υπογράμμισε πως «αντίθετα από κάποια άλλα πολιτικά κόμματα, δεν κακίζουμε τους νοσηλευτές για την απόφασή τους να απαιτήσουν τα δικαιώματα τους, όπως κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να κάνει σε μια ελεύθερη δημοκρατία. Θεωρούμε απαράδεκτο να καταδικάζεται ένας κλάδος από κάποιους γιατί προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δημόσια Υγεία και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Ξάνθου.

Έτοιμος για δομημένο διάλογο με ΠΑΣΥΚΙ ο Παμπορίδης
ΜΕ στόχο την εξεύρεση λύσεων στα χρόνια αιτήματά τους, μέσω της έναρξης ενός δομημένου διαλόγου, κατά το οποίον θα συζητηθεί σειρά προβλημάτων, που ταλανίζουν τους γιατρούς του Δημοσίου και κατ’ επέκτασιν τα κρατικά νοσηλευτήρια, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας. Μιλώντας στη «Σ» μετά τη συνάντηση με τον κ. Παμπορίδη ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε πως θα μεταφέρει το αίτημα του Υπουργού Υγείας για την έναρξη του διαλόγου σε προσεχή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας εντός της εβδομάδας για συζήτηση και συναπόφαση. Όπως είπε, ξεκίνησε από χθες μια πρώτη ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ, σημειώνοντας πως αν η απόφαση του Συμβουλίου είναι θετική, τότε η πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Μαρτίου.

Ερωτηθείς τι θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Κούμας απάντησε «τα πάντα. Τόσο τα προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ και καιρό και έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων όσο και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως εάν και εφόσον ξεκινήσει ο διάλογος, θα πρέπει αυτός να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να προωθηθούν εκείνες οι λύσεις που κρίνονται ως αναγκαίες για διόρθωση της σημερινής κατάστασης στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως κάποια από τα ανοικτά ζητήματα για την ΠΑΣΥΚΙ είναι η υλοποίηση της συμφωνίας των έκτακτων συμβασιούχων γιατρών και τα συμβόλαια αορίστου χρόνου, το θέμα δομής των κλινικών και της υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Σημειώνεται ότι αν και οι γιατροί του Δημοσίου ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων, μετά και τη λήξη του χρονοδιαγράμματος στις 15 Φεβρουαρίου, εντούτοις δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να εξευρεθούν λύσεις. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ΠΑΣΥΚΙ με προχθεσινή εγκύκλιο προς τα μέλη της ανέφερε τα εξής: «Πρώτιστη προτεραιότητά μας ως γιατροί είναι η ασφάλεια των ασθενών και των συμπολιτών μας. Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους γιατρούς των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας, όπως στην απόφασή τους για παροχή ή/και εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, σε κάθε φάση και επίπεδο αυτής, συνυπολογίσουν την αναγκαιότητα συμμετοχής και επακόλουθης παρακολούθησης από το νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύπαρξης προσωπικού ασφαλείας. Είναι αυτονόητο ότι περιστατικά τα οποία χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, από ιατρικής απόψεως, θα πρέπει να τύχουν αυτής», καταλήγει.

Keywords
σταση εργασιας, απεργια, κυπε, απεργιες, επιδομα, ακελ, βιωσιμότητα, συμβασιουχοι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, 600 δις, νίκος αναστασιάδης, αξιολογηση, κομματα, υιοθετηση, το θεμα, αβερωφ, δημοκρατια, θεμα, πλαισιο, ραδιο, υγεια, ωρα, ακελ, αξιζει, ανεργια, αοριστου χρονου, απωλεια, αφορμη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γιατροι, δημοσιο, δηλωσεις, δομη, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, κυρια, λειτουργια, ληψη, ληξη, λογο, μηνες, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, πεμπτη, προβληματα, συζητηση, σειρα, τι ειναι, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, φυσικα, κωνσταντινος, κυπε, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ιδιαιτερα, υπουργειο, σωτηρης, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα