Ακροβατεί επικίνδυνα η μνημονιακή πορεία της Κύπρου

Ακροβατεί επικίνδυνα η μνημονιακή πορεία της Κύπρου στην εκπνοή της αξιολόγησης από την τρόϊκα και εκκρεμούσης της ψήφισης από τη Βουλή του προαπαιτούμενου νομοσχεδίου της πακετοποίησης και πώλησης δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε τρίτους.

Η τρόϊκα φέρεται να μην εγκρίνει τις τροποποιήσεις που επιχειρούν τα κόμματα, ούτε και την πρόταση για παραχώρηση δικαιώματος αγοράς του δανείου από το δανειολήπτη.

O πρόεδρος του ΔΗΣΥ Aβέρωφ

Νεοφύτου, συναντήθηκε το πρωί με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόϊκας στην Κύπρο και έκρουσε κώδωνα κινδύνου ενόψει της αυριανής κρίσιμης ολομέλειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας θα τεθεί το φλέγον νομοσχέδιο.

Χαρακτήρισε την πακετοποίηση και πώληση δανείων ως ένα από τα πλέον δύσκολα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα στο πλαίσιο των μνημονιακών της υποχρρεώσεων. Είναι κρίμα ανέφερε χαρακτηριστικά οι προσπάθειες που προηγήθηκαν να πάνε χαμένες.

«Πιστεύω πως υπάρχει υπευθυνότητα σε αυτό τον τόπο και έχουμε αρκετές ώρες μέχρι αύριο το πρωί να βρούμε λύση», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου ερωτηθείς αν πιστεύει πως το νομοσχέδιο πως αύριο θα εγκριθεί από τη βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων. Έπρεπε να είχαμε εγκρίνει αυτό το νομοσχέδιο από τον Οκτώβριο. Αύριο τελειώνει η αξιολόγηση της Τρόικας. Απεύχομαι να βρεθούμε σε μια μη θετική αξιολόγηση του προγράμματος. Να μην φτάσουμε στο σημείο να δείξουμε ως χώρα ότι στο τέλος του δρόμου χαλαρώσαμε», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης «εγώ προσωπικά τρέμω στο εφιαλτικό σενάριο να ζήσει η Κύπρος αυτά που έζησε κι η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2014, στο τέλος του δρόμου που υπήρξε χαλάρωση και αναπροσαρμογή».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Τρόικα, τα πράγματα είναι δύσκολα, οι διαπραγματεύσεις σκληρές και πρέπει να βρεθεί λύση. Όπως είπε, το νομοσχέδιο για πώληση δανείων, είναι από τα πιο δύσκολα και είναι κρίμα ύστερα από τόσο δρόμο, αυτές οι εθνικές προσπάθειες να παν χαμένες.

Κληθείς να σχολιάσει την θέση που εξέφρασε το ΑΚΕΛ ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε ποιο νομοσχέδιο ψήφισε το κόμμα αφού αποχώρησε από την Κυβέρνηση, που αφορά τις εθνικές υποχρεώσεις της Κύπρου.

Yπενθυμίζεται οτι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του την Τρίτη μετά τη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο της τρόικας είπε ότι δεν θα αντιμετωπιστεί εύκολα το πρόβλημα με τα ΜΕΔ, αναφέροντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την πακετοποίηση των δανείων. “Δεν νομίζουμε ότι είναι μ΄αυτό τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν προστατεύονται οι μικροοφειλέτες”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα