Ακόμη 3 δις από την ΕΕ στη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία

Άλλα 3 δισ. ευρώ δεσμεύει η ΕΕ για παροχή βοήθειας στη Συρία και τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι αυτή η δέσμευση, τριπλασιάζει την αρχική συνδρομή της ΕΕ, κατά την προηγούμενη διάσκεψη δωρητών στο Κουβέιτ και έρχεται πλέον των 5 δισ. που τα κράτη μέλη ήδη προορίζουν για τη “χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον ΒΠΠ”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τη δέσμευση εκ μέρους των 28, ανακοίνωσε στη διεθνή διάσκεψη ο Πρόεδρος

του Συμβουλίου Ντ.Τούσκ και η Υπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, οι οποίοι από κοινού με τους Επιτρόπους Χαν και Στυλιανίδη εκπροσωπούν την ΕΕ στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τουσκ, με τα 3 δισ. επιπλέον, η ΕΕ “προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους μια καλύτερη ζωή” και συνεχίζει: “Οι πρόσφυγες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν από τη χώρα, οι περισσότεροι έχουν χάσει τα πάντα, ακόμα και την ελπίδα, μετά από τόσα χρόνια πολέμου”.

Καταλήγει σημειώμοντας ότι “είχαμε ηθικό καθήκον να τους δώσουμε πάλι ελπίδα”.

Η Υπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι πρόσθεσε ότι μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να τερματίσει τα δεινά του συριακού λαού, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ σε μια λύση υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Σταφφάν Μιστούρα. “Έχουμε ευθύνη για τη Συρία”, προσέθεσε, ανακοινώνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την εμπλοκή της στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και θα εντείνει την ανθρωπιστική βοήθεια όχι μόνο προς της Συρία, αλλά και το Λίβανο και την Ιορδανία.

Στόχος είναι η πολιτική μετάβαση, κατά την Φ.Μογκερίνι, μέσω του παραθύρου που έχει ανοίξει στις ένδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, κατά τα τελευταία 5 χρόνια έχουν χαθεί 250.000 ζωές, 18 εκατομμύρια άτομα χρήζουν προστασίας, τα 13,5 μέσα στη Συρία, 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό και 4,5 στο εξωτερικό (Λίβανος, Ιορδανία και Τουρκία). Η Φ. Μογκερίνι δεσμεύθηκε πως η ΕΕ θα εξετάσει σύμφωνα συνεργασίας με τον Λίβανο και την Ιορδανία, για την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών δεσμών με τους 28.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα