Ακιντζί:Διζωνικότητα = πλειοψηφία σε πληθυσμό και περιουσίες

Διζωνικότητα σημαίνει ότι στην κάθε ζώνη η κάθε κοινότητα θα έχει την πλειοψηφία σε ότι αφορά τον πληθυσμό και την ιδιοκτησία περιουσιών, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι “δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να διοικούν την περιοχή τους και την ίδια ώρα να είναι μειοψηφία στη δική τους περιοχή. Έτσι πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα

κριτήρια με τα οποία να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα και αυτό δεν σημαίνει άρνηση του ατομικού δικαιώματος για τις περιουσίες”, σημείωσε, προσθέτοντας υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες προς ικανοποίηση.

Ανέφερε πως εφόσον θέλουν να πετύχουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία πρέπει να υπάρξουν τα κριτήρια που θα οδηγήσουν σε αυτήν. Πρόσθεσε πως “δεν μπορούμε να αφήσουμε το 'λαό' στο σκοτάδι ή να αφήσουμε τα μέλη της επιτροπής για τις περιουσίες στο σκοτάδι”.

“Πρέπει να τους δώσουμε ξεκάθαρους όρους εντολής ώστε να γνωρίζουν τι θα κάνουν. Ετσι βρισκόμαστε στη διαδικασία συζήτησης αυτών των θεμάτων στο επίπεδο των διαπραγματευτών και θα δούμε. Δεν είναι ένα εύκολο θέμα και θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια”, δήλωσε.

Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε τη σημασία των συναντήσεων με υψηλά ιστάμενους επίσημους της ΕΕ, και σημείωσε πως παρόλο που το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την ΕΕ και ξένες χώρες, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων και των “εκλεγμένων” οργάνων τους.

Ανέφερε πως οι αντιδράσεις της ε/κ πλευράς σε τέτοιες συναντήσεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές, και σημείωσε πως ο μόνος τρόπος για να εκφράζονται προς την ΕΕ οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων είναι μέσω αυτών των επαφών.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Τουσκ ως ειλικρινή και χρήσιμη, και σημείωσε πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τούς διαβεβαίωσε πως οι επαφές θα συνεχιστούν.

Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι καθαρός και δεν θα αλλάξει. Επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται υπό τα ΗΕ και πως η ΕΕ δεν έχει θέση στις διαπραγματεύσεις, ούτε είναι μέρος των διαπραγματεύσεων.

Εάν, ωστόσο, είπε, οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές, οι τεχνικές επιτροπές χρειάζεται να ρωτήσουν κάτι επί ενός θέματος, ο κ. Βαν Νούφελ απαντά στις ερωτήσεις για το πώς είναι αυτά τα θέματα στην ΕΕ. Πρόσθεσε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι βοηθητικός και πως η παρουσία του κ. Βαν Νούφελ δεν είναι κάτι καινούργιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα