ΑΚΕΛ: Δόξα και τιμή στα παιδιά του κυπριακού λαού που αντιστάθηκαν στον Αττίλα

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την συμπλήρωση 49 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974.

Δόξα και τιμή στα παιδιά του κυπριακού λαού που αντιστάθηκαν στον Αττίλα
20 Ιουλίου, 2023
Διακήρυξη ΑΚΕΛ για τη 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής

Σχεδόν μισό αιώνα συμπληρώνει φέτος το διαρκές έγκλημα της εισβολής και της κατοχής της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδα και του λαού μας. Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974

ήταν η προσυμφωνημένη συνέχεια του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που είχε ήδη εκτελέσει η Χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β΄. Ο Αττίλας, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στο νησί μας και σκόρπισε τον θάνατο και τον όλεθρο, με βαρβαρότητες, εγκλήματα πολέμου, βιασμούς, αιχμαλωσίες και πολιτιστική καταστροφή. Αιματοκύλισε τον λαό μας για να καταλάβει το 37% του κυπριακού εδάφους και ξερίζωσε δεκάδες χιλιάδες Κύπριους από τα σπίτια τους προκειμένου να ολοκληρώσει τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων που ξεκίνησε το 1963.

Καμιά από τις δικαιολογίες που προτάσσει η προπαγάνδα της Τουρκίας και οι απολογητές της διεθνώς για την εισβολή δεν ευσταθεί. Ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974 έχουν κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο ή στη Συνθήκη Εγγύησης η οποία δεν παρείχε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στις εγγυήτριες δυνάμεις αφού κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ο Αττίλας δεν αποκατέστησε τη συνταγματική τάξη αφού αυτό δεν ήταν ποτέ στους στόχους του. Άλλωστε, η συνταγματική τάξη που ανατράπηκε με το πραξικόπημα είχε αποκατασταθεί αρχικά, με την απομάκρυνση του εγκάθετου προδότη Σαμψών και οριστικά, με την επάνοδο του Μακάριου στην Κύπρο και την Προεδρία τον Δεκέμβριο του 1974, όμως η Τουρκία παραμένει εδώ και 50 χρόνια σχεδόν δύναμη κατοχής στο νησί. Ούτε το πρόσχημά της για «προστασία των Τουρκοκυπρίων» επαληθεύτηκε ποτέ αφού ο εποικισμός, η στρατιωτικοποίηση και ο οικονομικοπολιτικός έλεγχος που ασκεί η Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού οδηγεί στη εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητας.

Με αφορμή την 49η επέτειο της εισβολής και μπροστά στα νέα τετελεσμένα που επιβάλλει η κατοχική δύναμη επί του εδάφους καθώς και την αξίωση Ερντογάν-Τατάρ για λύση διχοτόμησης, το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα ενότητας και αγώνα του λαού στην αντικατοχική πάλη. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να προειδοποιεί ότι τόσο το στάτους κβο όσο και οι όποιες διχοτομικές-συνομοσπονδιακές λύσεις συνιστούν καταδίκη του λαού μας σε ένα νέο κύκλο θανάσιμων κινδύνων και μόνιμης έντασης. Εγγύηση για ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους μπορεί να είναι μόνο η λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή, τα ξένα επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα και θα επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και όλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου.

Με την υπόσχεση αγώνα για την επανένωση και τη λευτεριά, το ΑΚΕΛ αποτείνει φόρο αιώνιας δόξας και τιμής σε όλα τα παιδιά τους κυπριακού λαού που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση στις ορδές του Αττίλα, στην άνιση και προδομένη εκείνη μάχη. Τιμούμε τους Ελλαδίτες στρατιώτες που, σε αντίθεση με τους προδότες χουντικούς αξιωματικούς, αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Κύπρου. Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε μαζί και δίπλα στους παθόντες του 1974, στους συγγενείς των αγνοουμένων, τους ανάπηρους του πολέμου, τις γυναίκες θύματα βιασμών, τον προσφυγικό κόσμο, τους εγκλωβισμένους.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, σήμερα 20 Ιουλίου 2023 και ώρα 9:15 πμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα