Ακάμας: Το Οικολογικό όραμα της επόμενης ημέρας

Ανάγκη για οικολογικά και βιώσιμα κριτήρια περιβαλλοντικής ανάπτυξης

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν αυτό τον καιρό για το ζήτημα του Ακάμα από όλες τις πλευρές. Αυτό όμως που δεν ακούστηκε είναι το όραμα της επόμενης ημέρας: Ένα οικολογικό και αειφόρο όραμα στη βάση ενός στρατηγικού διαχειριστικού σχεδίου με πολλαπλά οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά – κυρίως – για τους επισκέπτες που επισκέπτονται τη μοναδική αυτή – σε βιοποικιλότητα – χερσόνησο.

Υπάρχει μια κοινή παραδοχή η οποία αποτελεί και κόκκινη γραμμή: Η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος

δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Από κει και πέρα όμως η όποια συζήτηση θα έπρεπε να γινόταν – και πρέπει να γίνει – στη βάση της οικολογικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Οικολογία άλλωστε δεν σημαίνει μηδαμινή ανάπτυξη. Τουναντίον, σημαίνει ορθολογιστική, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη με κύριο συστατικό στοιχείο το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, το οποίο άλλωστε αποτελεί συστημικά και τον λόγο ύπαρξής μας.

Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι εξ΄ αιτίας λανθασμένων πολιτικών, από την μια, και εξ’ αιτίας πολιτικών λαϊκισμού, από την άλλη, χάθηκε χρόνος ετών την ώρα που η περιοχή θα μπορούσε να αποτελούσε σήμερα πρότυπο οικολογικής και αειφόρου ανάπτυξης. Η έλλειψη επίσης σωστής ενημέρωσης των πολιτών γύρω από τα ζητήματα της οικολογίας αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά σημεία που οδήγησαν σε μακροχρόνια διαμάχη εις βάρος των Κοινοτήτων του Ακάμα αλλά και εις βάρος όλων των πολιτών.

Με κίνητρο το λαϊκισμό, που ήθελαν κάποιοι να ασκήσουν για διάφορους λόγους, απέφευγαν και αποφεύγουν να εξηγήσουν στο κόσμο τι σημαίνει πράσινη, οικολογική και αειφόρος ανάπτυξη. Θέλουν – κάποιοι – να μένουν με την εντύπωση οι πολίτες ότι ανάπτυξη νοείται μόνο η οικοδόμηση μεγάλων ξενοδοχείων ή συγκροτημάτων ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τα μεγάλα εργοληπτικά συμφέροντα (άλλωστε, το ποσοστό των μεγαλοϊδιοκτητών στον Ακάμα είναι μόλις το 2%.

Η υπόλοιπη γη ανήκει σε κατοίκους της περιοχής και σε οικογένειες). Αυτό που αποφεύγουν όμως να εξηγήσουν στους πολίτες είναι ακριβώς την έννοια της πράσινης ανάπτυξης.

Δεν τυχαίο άλλωστε που δεν γνωρίζει ο κόσμος αρκετά για τη πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, για την πράσινη οικονομία. Διότι ακριβώς θα υπήρχε αποδόμηση του πολιτικού λόγου συγκεκριμένων ομάδων.

Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει η ανάπτυξη εκείνη η οποία θα σέβεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον, πάνω στο οποίο άλλωστε στηρίζεται, με αποτέλεσμα τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο οικονομικό επίπεδο. Βέβαια, αυτή είναι μια γενική ερμηνεία της έννοιας η οποία έχει πρακτικές εφαρμογές σε επιμέρους περιπτώσεις. Πώς για παράδειγμα, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει τη πράσινη επιχειρηματικότητα για είναι βιώσιμη; Αυτά τα ζητήματα είναι αναγκαίο να επεξηγηθούν από όλους μας στους πολίτες.

Αυτό ακριβώς θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα για τον Ακάμα και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Θα πρέπει να δοθούν τα σωστά κίνητρα τους κατοίκους της γύρω περιοχής, δηλαδή των Κοινοτήτων, να αναπτύξουν την περιοχή τους στη βάση – όμως της πράσινης ανάπτυξης. Η πολιτική των κινήτρων, από την μια, και η θέσπιση κριτηρίων, από την άλλη, θα δώσουν τη δυνατότητα για μια μεσοπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής πάνω σε μια βιώσιμη βάση.

Η ανάπτυξη, για παράδειγμα, του αγροτουρισμού είναι ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσαν να αναπτύξουν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Έτσι, οι νέοι θα επέστρεφαν πίσω στη περιοχή και θα δημιουργηθούν πράσινες θέσεις εργασίας. Η κατασκευή επίσης μικρών ξύλινων (ή με άλλο φυσικά υλικά στη βάση των περιβαλλοντικών κριτηρίων) “bungalows”, θα έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες και περιηγητές του Ακάμα να διανυκτέρευαν στη περιοχή και να το συνδύαζαν με διάφορες αγροτουριστικές δραστηριότητες.

Κοινότητες όπως το Φάσλι, η Δρούσια-Πιττοκόπος, η Ίνεια, οι Αρόδες, ο Κάθικας, η Ανδρολίκου, η Πέγεια και το Νέο Χωρίο μπορούν πλέον να ορίσουν το Οικολογικό και Περιβαλλοντικό Όραμα της επόμενης ημέρας για μια νέα, έξυπνη, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μια νέα Κύπρο με βιώσιμη οικονομία, με κίνητρα για τους νέους ανθρώπους, για ενίσχυση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, μέσα από καινοτόμες και πράσινες πολιτικές.

Αυτό είναι λοιπόν το Οικολογικό όραμα. Χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς διαμάχες να προχωρήσουμε.

*Ο Ανδρέας Μασούρας είναι Πανεπιστημιακός και Επικεφαλής του Κινήματος «Οικολογία, ΜΠΡΟΣΤΑ!»

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα