Αίτηση για ένταξη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γαλλοφωνίας υπέβαλε η Βουλή

Την επιστολή με την επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων για ένταξη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γαλλοφωνίας (ΚΣΓ), επέδωσε σήμερα η Πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου, στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΣΓ, Francis Drouin. Η κ. Δημητρίου υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία στη Βουλή, εξαίροντας το έργο της ΚΣΓ και υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής της κυπριακής Βουλής

σε αυτή. Ακολούθως, η αντιπροσωπεία της ΚΣΓ συναντήθηκε και με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΚΣΓ, σύμφωνα με ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος και το Κοινοβούλιό της ασπάζονται ευλαβικά τις αρχές που πρεσβεύει και προάγει ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ), αφού η χώρα υφίσταται για 49 χρόνια κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

«Με την ένταξη της στην ΚΣΓ, η Βουλή των Αντιπροσώπων δίδει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και από το βήμα της ΚΣΓ για την προάσπιση και τη θωράκιση αυτών των αρχών και της διεθνούς νομιμότητας, όπως έχει πράξει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Είπε, ακόμα, ότι η επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης της Βουλής για συμμετοχή στην ΚΣΓ, αποτελεί πολύ σημαντική στιγμή για το Σώμα, από άποψη συμβολισμού, αλλά και των προοπτικών που διανοίγονται για μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία για την προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση των αρχών και αξιών της Γαλλοφωνίας και για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και ενεργειών σε καίριους τομείς δράσης της ΚΣΓ, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων.

Η κ. Δημητρίου, όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Βουλής, εξήρε το πολυσχιδές έργο του ΔΟΓ και τη σημασία του πρωταγωνιστικού του ρόλου στη διάδοση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην  προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και σταθερότητας στη γαλλόφωνη κοινότητα, αλλά και πέραν αυτής. Σημείωσε, ακόμα, τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενδυνάμωση και ευρύτερη διάδοση της γαλλοφωνίας στην Κύπρο

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΣΓ, Βέλγος βουλευτής, Jean-Charles Luperto χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ένταξή της στη Συνέλευση, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Σύνοδο στο Μοντρεάλ, τον Ιούλιο του 2024, ημερομηνία που, όπως επεσήμανε, συμπίπτει με την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και ανάλογο θα είναι το μήνυμα της Συνέλευσης. Απηύθυνε, δε, πρόσκληση προς την Πρόεδρο της Βουλής για άτυπη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Σώματος στις συναντήσεις που θα προηγηθούν της ημερομηνίας αυτής.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων, σε ειδική συνεδρίαση για τον σκοπό αυτό. Κατά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας παρουσίασε τις προτεραιότητες και τους στόχους της ΚΣΓ στις διάφορες περιοχές δράσης της, όπως η Ευρώπη, η Αφρική, και οι χώρες του Ειρηνικού, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της Συνέλευσης για περιοχές όπου η πολιτική κατάσταση είναι ευάλωτη.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι ίσως αυτή που δημιουργεί τους πιο στέρεους πολιτικούς δεσμούς και υπόβαθρο για συνεργασία», κάτι που, όπως είπε, επιδιώκει η Βουλή των Αντιπροσώπων μέσω της ένταξης στην ΚΣΓ.

Επεσήμανε, δε, τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, αναφέροντας ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της τουρκικής κατοχής σε μία «δύσκολη γειτονιά», όπως είπε, υπογραμμίζοντας όμως η Κύπρος βαδίζει μπροστά, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, και ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή στην ΚΣΓ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι τα μέλη της Βουλής προσβλέπουν στην ένταξη του κυπριακού κοινοβουλίου στην ΚΣΓ, καθώς συμμερίζονται τις αξίες που πρεσβεύει ο Οργανισμός, επισημαίνοντας ότι τα Γαλλικά είναι η γλώσσα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, σημείωσε ότι τα γαλλικά είναι μία διαδεδομένη γλώσσα, που ιστορικά συνδέθηκε με έννοιες όπως η ελευθερία και δημοκρατία και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για την Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, το γεγονός ότι η ΚΣΓ πρεσβεύει την αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

Ο Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, μιλώντας στα γαλλικά, επεσήμανε ότι πέρα από τις πολιτικές, υπάρχουν και πολιτισμικές προεκτάσεις της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο, λόγω της μακράς περιόδου της Φραγκοκρατίας στο νησί.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μιλώντας επίσης στα γαλλικά, διαβεβαίωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας ότι θα γίνουν προσπάθειες για να εδραιωθεί αναβαθμισμένη παρουσία για τη γαλλική γλώσσα στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι την αντιπροσωπεία της ΚΣΓ στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποτέλεσαν, πέρα από τον Βέλγο βουλευτή και επικεφαλής της Περιοχής Ευρώπης της Συνέλευσης, Jean-Charles Luperto, η βουλευτής Simona Bucura-Opprescu (Ρουμανία), ο Γενικός Γραμματέας της ΚΣΓ, Damien Casselin, και ο Σύμβουλος της Περιοχής Ευρώπης, Fatmir Leci.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αίτηση, Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γαλλοφωνίας, Βουλή,aitisi, koinovouleftiki synelefsi gallofonias, vouli