Αισιοδοξία απο τον ESM για Ελλάδα

Αισιόδοξος για την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ

O Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ελλάδας, μιλώντας σε εκδήλωση στο Chatham House του Λονδίνου με θέμα «Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη οικονομική κρίση;».«Τα πολιτικά ζητήματα

είναι δύσκολα, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουμε σε συμφωνία», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα είναι ειδική μεμονωμένη περίπτωση χώρας σε πρόγραμμα, λόγω των πολλών στρεβλώσεων στην οικονομία της. Πρόσθεσε ότι υπήρξε ασθενής εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σταμάτησε πριν από το τέλος του 2014.

Το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων είναι ένα ακανθώδες ζήτημα για κάθε χώρα, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο ήταν σαφής (εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων), οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πλέον ξεκάθαροι, ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, όπως και σαφής πρόοδος.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, εκτίμησε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. «Αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, το Eurogroup έχει δεσμευθεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, όχι κούρεμα, αλλά πρόσθετη ελάφρυνση». Συμπλήρωσε επίσης ότι πιστεύει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ESM υπεραμύνθηκε των πολιτικών της ΕΕ στην αντιμετώπιση των εθνικών κρίσεων στην ευρωζώνη, τις οποίες χαρακτήρισε εν τέλει αποτελεσματικές (έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης ήδη τεσσάρων εκ των πέντε κρατών, δημιουργία τραπεζικής ένωσης και μηχανισμών στήριξης κ.ά.).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα