Αιμιλιανίδης για ΤΕΠΑΚ: Μόνο το Υπουργικό μπορεί να αναστείλει διορισμό

Σε σοβαρές περιπέτειες φέρεται να μπήκε το ΤΕΠΑΚ, σύμφωνα με τον νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

Χθες ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κωσταλιά στο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ και ο διορισμός του Δρ. Κωνσταντίνου Βορκά.

Αν και το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε ο διορισμός του κ. Κωσταλιά, εντούτοις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην άμεση αντικατάσταση του μετά τις αντιδράσεις για τις αναρτήσεις που έκανε στα

μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κωσταλιάς για την Χούντα της Ελλάδας.

Ο κ. Αιμιλιανίδης σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, εξήγησε ότι το μόνο όργανο όμως που θα μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι το Υπουργικό Συμβούλιο (δηλαδή το όργανο που προέβη στον διορισμό) και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη υπάρχει νομολογία που υποστηρίζει πως οι διορισμοί συντελούνται με την αποδοχή του διορισμού από τον ενδιαφερόμενο και όχι με τη δημοσίευσή του διορισμού στην επίσημη εφημερίδα και ότι μονομερής ματαίωση του διορισμού εκ των υστέρων δεν είναι επιτρεπτή ακόμα και από το όργανο που τον διόρισε.

Διαβάστε ακόμη: Ο Κωνσταντίνος Βορκάς στο ΔΣ ΤΕΠΑΚ μετά την απόσυρση διορισμού Κωσταλιά

Αυτούσια η ανάρτηση

Το ΤΕΠΑΚ μπήκε από χθες σε σοβαρές περιπέτειες.

- Το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη στον διορισμό ενός προσώπου στο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ, τον οποίο και δημοσιοποίησε μετά και την αποδοχή του διοριζομένου.

- Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας υπέδειξαν σχεδόν αμέσως πως το πρόσωπο αυτό ήταν υμνητής της Χούντας και γενικότερα πρόσωπο που δεν θα έπρεπε να είχε ποτέ διοριστεί.

- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως «αποσύρει» τον διορισμό και περαιτέρω ανακοίνωσε διορισμό άλλου προσώπου αντί αυτού. Το μόνο όργανο όμως που θα μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι το Υπουργικό Συμβούλιο (δηλαδή το όργανο που προέβη στον διορισμό) και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου.

- Στην προσεχή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο θα προσπαθήσει να επικυρώσει εκ των υστέρων τις πράξεις ενός αναρμόδιου οργάνου, δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που θα θέτει ζητήματα νομιμότητας.

- Υπάρχει νομολογία (π.χ. Παπαευρυπίδη) που υποστηρίζει πως οι διορισμοί συντελούνται με την αποδοχή του διορισμού από τον ενδιαφερόμενο και όχι με τη δημοσίευσή του διορισμού στην επίσημη εφημερίδα και ότι μονομερής ματαίωση του διορισμού εκ των υστέρων δεν είναι επιτρεπτή ακόμα και από το όργανο που τον διόρισε.

- Λόγω των εσφαλμένων αυτών χειρισμών, το νέο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ θα ενεργεί υπό τον κίνδυνο αμφισβήτησης των αποφάσεών του λόγω κακής συγκρότησης μέχρι το θέμα να κριθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα