Κοινή πολιτική της ΕΕ για τη λειψυδρία ζήτησε ο Ν.Κουγιάλης

Την ανάγκη αντιμετώπισης της διαχρονικής λειψυδρίας στην Κύπρο, με μέσα χρηματοδότησης που δεν θα προέρχονται αποκλειστικά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αλλά με νέες ενιαίες πολιτικές στην ΕΕ που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, ζήτησε σήμερα από τη Μάλτα και την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Η κλιματική αλλαγή και οι υδάτινοι πόροι στην ΕΕ, καθώς επίσης οι νέες προσκλήσεις στον τομέα της γεωργίας, αποτελούσαν

άλλωστε το κύριο σημείο της ημερήσιας διάταξης.

Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης του νερού, αφού αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα και μια συνεχή πρόσκληση για την Κύπρο, καθώς αντιμετωπίζει συχνά παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας, ξηρασία, αυξημένες θερμοκρασίες και μειωμένη βροχόπτωση.

Επιπλέον, ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ικανοποιητικά και ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό εργαλείο χρηματοδότησης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι θα πρέπει να συσταθούν ενιαίες πολιτικές στην ΕΕ, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Κρατών Μελών και να χρηματοδοτηθούν μέτρα αντιμετώπισης της έλλειψης νερού και του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και το περιβάλλον.

Τέλος ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών στον τομέα της έρευνας και την επικέντρωση στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στην κτηνοτροφία και τις ξηρικές καλλιέργειες, καθώς και στη διεύρυνση και εντατικοποίηση της χρήσης του ανακυκλωμένου νερού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα