Άγνοια Στιούρτ για το παρκούρ στην περίκλειστη Αμμόχωστο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκική προβοκάτσια και εκστρατεία παραπληροφόρησης, βλέπουν οι πολιτικές δυνάμεις πίσω από το βίντεο των Βρετανών Youtubers, που έκαναν παρκούρ στις ερειπωμένες περιουσίες των προσφύγων στην περίκλειστη Αμμόχωστο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στις Τομές τα γεγονότα.

Πυροδοτεί αντιδράσεις η νέα προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να εργαλειοποιήσει και να μετατρέψει την Αμμόχωστο σε τουριστικό θέρετρο, δίνοντας το ελεύθερο σε δημιουργούς περιεχομένου να κάνουν παρκούρ στις περιουσίες των προσφύγων.

Ως προβοκάτσια και στημένο

περιστατικό αντιμετωπίζουν το συμβάν στην ΕΔΕΚ ενώ το ΕΛΑΜ, κάνει λόγο για προσπάθειες εξίσωσης του θύτη με το θύμα.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Γεωργίου, εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ, είπε «Ψάχνουμε αν ήταν στημένο. Προφανώς, ήταν. Ψάχνουμε αν ήταν προβοκάτσια. Προφανώς και ήταν. Βλέποντας και την εθνικότητα των youtubers τότε μπορώ εύλογα να υποψιαστώ ότι όλο αυτό ήταν στημένο πού αποσκοπεί θεωρώ στη σφυγμομέτρηση αντιδράσεων ένα και δεύτερον αποστολή μηνυμάτων».

Επιπρόσθετα σε δηλώσεις του ο Γεάδης Γεάδη, εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ ανέφερε πως «Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις μπακαλίσημες λογικές της είναι γιατί πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα από όλα ως Κύπρος ότι δε διαπραγματευόμαστε ντομάτες και αγγουράκια είναι διεθνής πολιτική θα πρέπει να θέσουμε στρατηγική. Βλέπουμε τους Τούρκους να εκμεταλλεύονται τα οδοφράγματα να μπαίνουν στην περίκλειστη Αμμόχωστο στο Τρίκωμο και να κάνουν παιχνίδι μετατρέποντας το θύτη σε θύμα».

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, κάνει λόγο για προσπάθεια της Λευκωσίας να επικεντρωθεί σε θετική ατζέντα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν επιλέγει την πολιτική των κυρώσεων που άκουσα από προηγούμενο σας καλεσμένο στην εκπομπή να επιχειρηματολογεί ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ο Πρόεδρος επιχειρεί να θέσει μία θετική ατζέντα στο Κυπριακό να διασυνδέσει τα ευρωτουρκικά με το Κυπριακό και να προσπαθήσει δίνοντας κίνητρα να επαναφέρει την Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών».

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την ίδια στιγμή να βρίσκονται στην αφάνεια. Το Σίγμα επικοινώνησε με αρμόδιες πηγές της Ειρηνευτικής δύναμης όταν έγινε γνωστό το ζήτημα, αλλά ο Κόλιν Στίουρτ, ειδικός αντιπρόσωπος Γ.Γ. μέχρι και σήμερα δηλώνει άγνοια για το θέμα, ενώ ευχαρίστησε το Σίγμα που τον ενημέρωσε σχετικά.

«Είναι η πρώτη φορά που το ακούω οπότε θα πρέπει να το ψάξω. Ήμουν σε συναντήσεις όλη μέρα. Ευχαριστώ για την ενημέρωση» ειπε ο Κόλιν.

Από τη μεριά του ο έγκριτος συνταγματολόγος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης έθεσε στο τραπέζι προτάσεις που μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους φαινόμενα αλλά και τον περεταίρω εποικισμό της Αμμοχώστου.

«Να τεθεί το ζήτημα της διεκδίκησης κυρώσεων ειδικά για την αποχώρηση των κάθε εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχουμε αυτή τη στιγμή ένα καλό προηγούμενο που έχει να κάνει με τις κυρώσεις που έχουν γίνει για την Ουκρανία οι οποίες είναι κυρώσεις σε πρόσωπα. Να ποινικοποίηση ιδιώνυμα η Κυπριακή Δημοκρατία συγκεκριμένες ενέργειες και να διεκδικήσει την εφαρμογή αυτών των ιδιώνυμων ποινικών αδικημάτων» ανέφερε ο Αιμιλιανίδης.

Η σκέψη την ίδια στιγμή στρέφεται και προς τον ανθρώπινο παράγοντα, με τους πρόσφυγες να βλέπουν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε ζωολογικό κήπο. Η ιστορικός/συγγραφέας Άννα Μαραγκού, δήλωσε πως «Το ότι μπήκαν μέσα στα σπίτια του κόσμου και λέω σπίτια του κόσμου ένα από τα σπίτια αυτά είναι και δικό μου. Τι να πω ότι η πόλη μου έχει γίνει ένας ζωολογικός κήπος που ανοίγει 8:00 το πρωί και κλείνει 8:00 το βράδυ και υπάρχει όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος ευχαριστιέται με το να βλέπει αυτή την καταστροφή».

Τέλος, η κυβέρνηση από την πλευρά της συνεχίζει τα διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, εξετάζοντας όλες τις νομικές προσεγγίσεις του ζητήματος.

Δείτε το απόσπασμα: 

Διαβάστε επίσης: Βρετανοί Youtubers μπήκαν στο περίκλειστο Βαρώσι για... parkour (BINTEO)

Keywords
Τυχαία Θέματα