Άγκυρα: Σύγχυση για την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης

Παραμένει η σύγχυση για την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 18 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση επέμεινε και πάλι σήμερα στα περί "αδιαμφισβήτητων" δεσμών του με την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας.

Ένας 66χρονος υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ανεβάζοντας τον απολογισμό της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας στους 29 νεκρούς, αναφέρει η ηλεκτρονική

έκδοση της εφημερίδας Hurriyet, επικαλούμενη τις νοσοκομειακές αρχές.

"Όποια κι αν είναι η ακριβής ταυτότητά του, την οποία θα διασαφηνίσει η δικαστική έρευνα, είναι σαφές πως ο καμικάζι της Άγκυρας προέρχεται από τη Ροτζάβα, την περιοχή του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD)", μιας οργάνωσης των Κούρδων ανταρτών της Συρίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Η Άγκυρα θεωρεί πως το PYD και η ένοπλη πτέρυγά του, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), είναι "τρομοκρατικές" οργανώσεις, λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει από το 1984 ένοπλο αντάρτικο στο έδαφός της.

Μερικές ώρες μετά την επίθεση, οι τούρκοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι ο Σαλίχ Νετσάρ, ένας Σύρος που εισήλθε στην Τουρκία ως πρόσφυγας, ήταν ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση στην Άγκυρα με στόχο στρατιωτικά οχήματα.

Σύμφωνα, όμως, με τον Τύπο, επρόκειτο στην πραγματικότητα για τον Αμπντουλάκι Σομέρ, έναν Τούρκο προσκείμενο στους Κούρδους αντάρτες του PKK.

"Διεξάγουμε έρευνα για να μάθουμε αν είναι τούρκος πολίτης ή όχι. Φαίνεται πως δεν είναι το πρόσωπο που είχε παρουσιαστεί αρχικά", παραδέχθηκε ο Κουρτουλμούς. "Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τη βάση της υπόθεσης που είναι πως αυτή η επίθεση διαπράχθηκε σε συνεργασία του PKK με το YPG", επέμεινε ο Κουρτουλμούς

"Ο αντίχειρας και ένα κομμένο χέρι βρέθηκαν στον χώρο της έκρηξης", εξήγησε ο τούρκος υπουργός.

"[Τα κομμένα μέλη] βοήθησαν να ταυτοποιηθεί ο καμικάζι. Διαπιστώσαμε πως είχε εισέλθει στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014 από την τουρκική επαρχία Μαρντίν (νοτιοανατολικά), ότι βρισκόταν σε περιοχές που ελέγχονται από το PYD, και τώρα ειναι δουλειά της εισαγγελίας να βρει την σωστή ταυτότητα αυτού του ανθρώπου", πρόσθεσε.

Δικαστήριο της Άγκυρας απήγγειλε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατηγορίες σε βάρος 14 ανθρώπων σε σχέση με την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ριζοσπαστικό ένοπλο κουρδικό κίνημα TAK (Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν) που πρόσκειται στο PKK.

Το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει κατά διαστήματα εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα θέσεις του YPG γύρω από την Αζάζ (βόρεια Συρία) και τα περίχωρά της, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανταποδίδοντας, σύμφωνα με την Άγκυρα, πυρά αυτής της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα