Αύξηση των θανατηφόρων συγκρούσεων - 49 νεκροί το 2015

Αύξηση των θανατηφόρων συγκρούσεων σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους, αφού από τους 49 συνανθρώπους μας που έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους, συνεπεία οδικών συγκρούσεων, οι 48 οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και ο ένας στο οδικό δίκτυο.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, με θέμα τις οδικές συγκρούσεις, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, είπε πως “αποτελεί δυστυχώς γεγονός, ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί

οι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, αλλά και οι συγκρούσεις που προκαλούν μόνιμη αναπηρία ή βαρύτατες επιπλοκές στην υγεία, κάτι που μας θλίβει ιδιαίτερα γιατί πίσω από αυτές, κυριαρχεί ανείπωτος πόνος”.

“Η ωμή δυστυχώς πραγματικότητα είναι ότι οι οδικές συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας, ανεύθυνης και ασυνείδητης συμπεριφοράς. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τους 49 συνανθρώπους μας που έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους, συνεπεία οδικών συγκρούσεων φέτος, οι 48 οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και ο ένας στο οδικό δίκτυο. Με πρώτη την αμελή και επικίνδυνη οδήγηση με 28 νεκρούς, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης έξι (6), την υπερβολική ταχύτητα πέντε (5) και την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών τρεις (3)”, είπε.

Όπως είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, “εκείνο που πρωτίστως φταίει είναι οι στάσεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες όσον αφορά την οδική συμπεριφορά”, για να προσθέσει πως “η Αστυνομία δραστηριοποιείται σε δυο πεδία δράσης που αποσκοπούν στη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, στην πρόληψη μέσα από δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και την υιοθέτηση ορθολογικών οδικών στάσεων και συμπεριφορών και στην καταστολή παραβατικών οδικών συμπεριφορών”.

Ανέφερε ακόμα πως οι καταγγελίες έχουν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο σε ό,τι αφορά την πρόληψη, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι δεν είναι η απάντηση στη λύση του προβλήματος των οδικών συγκρούσεων, γιατί θεραπεύουν το σύμπτωμα και όχι την αιτία.

“Η πολιτεία”, είπε, “θα πρέπει να στραφεί στην αιτία του προβλήματος. Μόνο έτσι θα καταφέρει να πετύχει σημαντική μείωση των οδικών συγκρούσεων σε αυτό τον τόπο. Ως Αστυνομία, καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες μέσα από διάφορες δράσεις με στόχο την καλλιέργεια ορθών στάσεων και συμπεριφορών και την υιοθέτηση μιας συνετής, αμυντικής οδικής συμπεριφοράς από τους πολίτες”.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως “η προσπάθεια αυτή, πρέπει να είναι συλλογική και διαρκής και να ξεκινά από την παιδική ηλικία”, συμπληρώνοντας ότι “απαιτείται η ενεργότερη εμπλοκή πολλών θεσμών και φορέων”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο η δημιουργία φορέα οδικής ασφάλειας, ο οποίος να θεσμοθετηθεί και να λειτουργεί σε μόνιμη βάση με προσωπικό από διάφορα Υπουργεία και Φορείς, π.χ. Υπουργείο Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Παιδείας και Πολιτισμού, Μεταφορών, Επικοινωνιών &Έργων και επί τούτου, προτίθεμαι να υποβάλω σχετική πρόταση στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως”.

Παράλληλα, είπε ότι “ως Αστυνομία, αναγνωρίζοντας το ρόλο που η επιστημονική έρευνα μπορεί να διαδραματίσει σ’ αυτό τον τομέα, έχουμε πολύ πρόσφατα ιδρύσει Επιστημονικό Συμβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα είναι η παροχή στήριξης και εμπειρογνωμοσύνης στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων”.

Διεμήνυσε, τέλος, ότι πρέπει όλοι να συνδράμουμε στην υιοθέτηση μιας ώριμης, συνετής και αμυντικής οδικής συμπεριφοράς, μιας οδικής συμπεριφοράς που θα καταδεικνύει το αυτονόητο, για να σημειώσει ότι σεβόμαστε τη δική μας ζωή, τη ζωή των παιδιών μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι “υπάρχει μια ανησυχία, γιατί τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια έξαρση του φαινομένου της παραβατικότητας και κατ` επέκταση των δυστυχημάτων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων”, σημειώνοντας ότι “η Βουλή είναι εδώ και άκουσε απόψεις, για την επιτάχυνση ορισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, που με τη ψήφιση τους θα διευκολυνθεί το έργο της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την καταστολή της οδικής παραβατικότητας”.

“Είναι καθήκον όλων να συνεισφέρουν αποφασιστικά, για να πάψουμε να θρηνούμε θύματα στο Μολώχ της ασφάλτου”, είπε.

Εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για το έργο που επιτελεί η Αστυνομία Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι “σε δύσκολες στιγμής της ιστορίας στάθηκε στην πρώτη γραμμή, για την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε αυτόν τον τόπο”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα