Αυτοί που πέρασαν και στην απέναντι όχθη

Η συνύπαρξη και αντιπαλότητα της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ κρατά από τα 1948. Από τότε αρκετοί παίκτες φόρεσαν τη φανέλα των δύο ομάδων. Μετακινήσεις άμεσες ή έμμεσες που προκάλεσαν (οι περισσότερες) πάταγο και αντίθετα συναισθήματα στις δύο πλευρές, αναλόγως της περίπτωσης.

Η αρχή έγινε λοιπόν πριν 67 χρόνια. Όταν πέντε ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ αποχώρησαν και ίδρυσαν την Ομόνοια. Εξ' αυτών οι Λυμπουρής, Γωγάκης και Τσιαλής ήταν μέλη της πρώτης 11άδας της Ομόνοιας

και άρα οι πρώτοι που φόρεσαν ιστορικά τη φανέλα και των δύο ομάδων.

Από το 1948, πάμε στη δεκαετία του 60, όταν το αστέρι της Ομόνοιας Ανδρέας Χριστοδούλου Πάκκος μετεγγράφηκε στον Παναθηναϊκό και όταν επέστρεψε στη Κύπρο, φόρεσε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.

Στα 1995, ο Γιώργος Χριστοδούλου, αποχώρησε από την Ομόνοια και πήρε μετεγγραφή στον ΑΠΟΕΛ. Ο επόμενος "πράσινος" που έγινε "γαλαζοκίτρινος" ήταν ο Κώστας Κωνσταντίνου, την ίδια εποχή που στην Ομόνοια αγωνίστηκε ένας πρώην παίκτης του ΑΠΟΕΛ, ο Χριστάκης Χριστοδούλου (Πουλέγκερης).

Ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Κότσιτς, έγινε ο πρώτος αλλοδαπός που αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες. Ήρθε το 1998 για λογαριασμό της Ομόνοιας, έπαιξε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά ελέω του αριθμού των τριών ξένων δεν χωρούσε στο ρόστερ του "τριφυλλιού" και μετακινήθηκε με συμφωνία των δύο συλλόγων στον ΑΠΟΕΛ. Στα 1999, ο Βέσκο Μιχαήλοβιτς, που μερικά χρόνια πριν ήλθε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ, υπέγραψε στην Ομόνοια.

Στα 2001, αγαπημένος των πράσινων, ο Κώστας Μαλέκος, με ενδιάμεσο σταθμό την ΑΕΛ (περίοδος 00-01), ντύθηκε στα "γαλαζοκίτρινα". Στα 2001, ο Κούλλης Μίτσιγγας που ξεκίνησε τη καριέρα του στον ΑΠΟΕΛ, πήγε στην Ομόνοια.

Επόμενες περιπτώσεις, αυτές των ινδαλμάτων του ΑΠΟΕΛ, Βακουφτσή και Μακρίδη. Ο Ελλαδίτης παίκτης, έκλεισε στην Ομόνοια, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η περίοδος 2004-05, ενώ αγωνιζόταν ακόμη στο ΑΠΟΕΛ. Το 2009, ένα χρόνο περίπου μετά που έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ, ο Μακρίδης επέστρεψε στη Κύπρο από την Ουκρανία και συμφώνησε με την Ομόνοια. Μερικές μέρες πριν ένας άλλος "γαλαζοκίτρινος", ο Παρασκευάς Χρίστου μετακόμισε από τον Αρχάγγελο στο Ηλίας Πούλλος. Παίκτης που έκανε 1-2 προπονήσεις με την Ομόνοια, αλλά δεν αγωνίστηκε, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί στον ΑΠΟΕΛ ήταν ο Πάολο Κόστα.

Τα ινδάλματα της Ομόνοιας Στάθης Αλωνεύτης και Γιώργος Εφραίμ με διαφορά δύο ετών, πέρασαν στην απέναντι όχθη. Ο πρώτος αφού η Ομόνοια τον έβγαλε εκτός πλάνων και ο δεύτερος με τη λήξη του συμβολαίου του. Ενδιάμεσα πήγε από την Ομόνοια στον ΑΠΟΕΛ ο Καρυπίδης. Ο Κακά, αφού φόρεσε τη φανέλα του "τριφυλλιού" το 2010, αγωνίστηκε σε δύο χρονικές περιόδους το καλοκαίρι στους "γαλαζοκίτρινους". Ο Ρικάρντο Φερναντέζ, αρκετά χρόνια μετά τη μεγάλη θητεία του στον ΑΠΟΕΛ, αγωνίστηκε για μισή χρονιά στην Ομόνοια. Από τον ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε ο Γιώργος Οικονομίδης που σήμερα αγωνίζεται στην Ομόνοια. Τη διαδρομή Αρχάγγελος-Ηλίας Πούλλος, κάνει φέτος ο Σέρινταν. Αυτοί είναι (με μικρή επιφύλαξη) όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν και στους δύο αιώνιους.

Οι Πάκκος, Χριστοδούλου, Μαλέκος, Βακουφτσής, Αλωνεύτης και Εφραίμ σκόραραν με τη φανέλα και των δύο ομάδων στα ντέρμπι ''αιωνίων''.

Keywords
Τυχαία Θέματα