Αυτά θα συζητηθούν στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Λευκωσία

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία την ερχόμενη Πέμπτη.

Η συνεδρία θα καλύπτεται ζωντανά από το SigmaLive. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

συνεδριάζει στην Κύπρο.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, στην κορυφή της ατζέντας του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, αναμένεται να βρεθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με προγραμματισμένες αγορές τίτλων 60 δις ευρώ ανά μήνα, το οποίο ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο ανακοίνωση νέων μέτρων. Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επικεντρωθεί στην επεξεργασία των στοιχείων του εν λόγω προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η λογική είναι ότι μέσω της αγοράς ομολόγων κεντρικών κυβερνήσεων, οργανισμών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η ΕΚΤ, επιδιώκει να ελέγξει τον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Παράλληλα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Όπως ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio επισήμανε σε δηλώσεις του, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη πιθανόν θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, λόγω της υποτίμησης του ευρώ, τις μειώσεις των τιμών της ενέργειας, και τις θετικές επιπτώσεις που είχαν οι μεταρρυθμίσεις.

Προβλέπεται επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρηθεί, θα υπάρξει καταιγισμός ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για το θέμα της Ελλάδας.

Διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας από 18 συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις που συναποτελούν την πλατφόρμα «Η Κοινωνία και αντιδρά και διεκδικεί. Οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία θεωρούν ότι οδήγησαν στη φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα