Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα θανατηφόρα τροχαία

Ιδιώνυμο αδίκημα, το οποίο θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια, θα καταστεί η πρόκληση θανάτου σε τροχαίο δυστύχημα, όταν κύρια αιτία, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί στο δικαστήριο, είναι είτε η χρήση ναρκωτικών, είτε η χρήση αλκοόλ είτε η υπερβολή ταχύτητα.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Νομικών, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου ο οποίος σε δηλώσεις στα ΜΜΕ είπε ότι υιοθετεί την πρόταση νόμου της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη πρόταση κατέθεσε και ο ίδιος όταν ήταν Βουλευτής.

Ο

Υπουργός σημείωσε ότι δεν επιβάλλεται ποσοστό στη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών σημειώνοντας ότι αυτό που συζητείται είναι να καθοριστεί κατά τρόπο ικανοποιητικό-που να μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο-ότι η ταχύτητα, ή τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ έχουν προκαλέσει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ, ο Υπουργός είπε ότι οι διαδικασίες για ανάλυση του αίματος θα ήταν χρονοβόρες και ως εκ τούτου καθιερώνεται η μέθοδος του σάλιου, καθώς θεωρείται ευκολότερη μέθοδος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 3 Δεκεμβρίου.

Για τις νέες πρόνοιες στο ποινικό κώδικα για δημιουργία ιδιώνυμου αδικήματος που να ποινικοποιεί την πρόκληση θανάτου σε ατύχημα με υπαίτια συμπεριφορά εκείνου που την προκαλεί, ο κ. Σαμψών είπε ότι είχε διαπιστωθεί κενό στη νομοθεσία και για το λόγο αυτό έπρεπε να δημιουργηθεί ξεχωριστό, ιδιώνυμο άρθρο.

Ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι στις πρόνοιες δεν περιλήφθηκαν τα φάρμακα, καθώς υπήρξε ενημέρωση από το κρατικό χημείο για τυχόν προβλήματα στην απόδειξη ενώπιον δικαστηρίου. Θεωρήσαμε καλύτερο, είπε, για να υπάρχει πιο ασφαλής και έγκαιρη προώθηση της πρότασης, να αφαιρεθεί το θέμα των φαρμάκων.

Χαρακτήρισε πάντως ανησυχητικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τοποθετήσεις από το κρατικό χημείο, μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κάνουν χρήση τέτοιων φαρμάκων που ενδεχόμενα να επηρεάζει τη δυνατότητά τους να οδηγήσουν.

Είπε ότι δημιουργούνται προβληματισμοί για το θέμα, καθώς πρέπει πλέον να καθίσταται ξεκάθαρο, και από τον γιατρό που συνταγογραφεί τέτοια φάρμακα, αλλά να αναγράφεται και στη συσκευασία, ότι η χρήση των σκευασμάτων αυτών ενδεχομένως να καθιστά επικίνδυνη την οδήγηση.

Για το θέμα της δημιουργίας ιδιώνυμου αδικήματος για τα θανατηφόρα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι πρόκειται για αρκετά σοβαρό ζήτημα με κοινωνικές και επιστημονικές διαστάσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η εφαρμογή των νέων προνοιών να είναι ορθή χωρίς παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα