Αυστηρό μήνυμα ΕΚΤ προς κυπριακές αρχές για λίστα Γιωρκάτζη

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε, μέσω της εφημερίδας «Η Σημερινή», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις κυπριακές Αρχές, για τις κατασχέσεις ηλεκτρονικών αρχείων από τους υπολογιστές της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο διερευνώμενης ποινικής υπόθεσης σε σχέση με τη διαρροή λίστας βουλευτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η προειδοποίηση δόθηκε χθες, λίγες μόνο μέρες μετά την απαντητική επιστολή, που έστειλε

ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με την οποία τον διαβεβαίωνε για τα μέτρα, που λαμβάνονται για την προστασία των εγγράφων της ΕΚΤ.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα ζητώντας διευκρινίσεις, δήλωσε ότι η κατάσχεση των οκτώ σκληρών δίσκων έχει παραβιάσει άρθρα του Πρωτοκόλλου των Προνοιών και Ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προστατεύουν τα αρχεία της ΕΚΤ σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος.

Ήδη, είπε, η ΕΚΤ έχει διαμαρτυρηθεί στις κυπριακές Αρχές, ζητώντας να επιστρέψουν τα έγγραφα αμέσως.

Αν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε, θα ληφθούν περαιτέρω νομικά μέτρα.

Σε ερώτηση αν θα αντιδράσει στις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα να καταχωρίσει στο αρμόδιο Συμβούλιο αίτημα για απόλυση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νομική Υπηρεσία αναμένει από την ΕΚΤ να ετοιμάσει και να αποστείλει εντός των ημερών μια λίστα, που θα περιλαμβάνει όλα τα απόρρητα ή εμπιστευτικά έγγραφα, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν της ποινικής έρευνας, που διεξάγεται στην Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης αναμένεται στην Κύπρο, λειτουργός της ΕΚΤ, που θα συνεργαστεί με τους ανακριτές, που διερευνούν την υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα