Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ προς χώρες Κεντρικής Ασίας για θέμα ψευδοκράτους

Αξιωματούχος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ προειδοποίησε χθες  Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου) ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν «αρνητικές επιπτώσεις» εάν επικυρώσουν την ένταξη του ψευδοκράτους ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTS).

Σύμφωνα με το EuroActiv, το πιο πάνω μήνυμα μεταφέρθηκε έντονα και ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Ουζμπεκιστάν – Στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην Κεντρική Ασία», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γειτονίας (ENC), μια δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από τον

ευρωβουλευτή Ilhan Kyuchyuk, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ουζμπεκιστάν.

Ο Dietmar Krissler, επικεφαλής του τμήματος για την Κεντρική Ασία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, είπε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν «αρνητικές επιπτώσεις» εάν υποστηρίξουν την απόφαση OTS να δεχτεί «την παράνομη οντότητα της Βόρειας Κύπρου» ως παρατηρητή στο OTS.

«Για την περιοχή μου [την ΕΕ], οι προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας με [χώρες της Κεντρικής Ασίας] θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μελλοντική τους θέση, και το κατά πόσο η Βόρεια Κύπρος γίνει ουσιαστικά παρατηρητής του OTS είτε όχι», είπε.

Έκανε τα σχόλια ως αντίδραση στην Αμάντα Πολ από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η οποία συμβούλεψε την ΕΕ να συνεργαστεί στενά στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας με την Τουρκία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή μας με ποιον θα συνεργαστούμε», είπε ο Krissler,, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει «τη δική της ατζέντα» στην περιοχή.

Η απόφαση να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος ελήφθη ομόφωνα σε Σύνοδο Κορυφής OTS στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 11 Νοεμβρίου 2022.

Τα μέλη της OTS είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Κράτη-παρατηρητές είναι το Τουρκμενιστάν, το ψευδοκράτος και η Ουγγαρία-μέλος της ΕΕ.

Παρόλο που η ουγγρική γλώσσα είναι η Φιννο-Ουγγρική και δεν ανήκει στην τουρκική οικογένεια, η Ουγγαρία έχει καθεστώς παρατηρητή στο OTS από το 2018 και σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να ενταχθεί ως πλήρες μέλος.

Ο διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η απόφαση του OTS για αναβάθμιση του καθεστώτος των κατχομένων μέσω του OTS ήταν «ένα ιδιαίτερο πολιτικό ζήτημα που επιδέχεται ένα από τα κράτη μέλη μας», δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κρίσλερ εξήγησε ότι η απόφαση για τη χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή έπρεπε να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν και του Ουζμπεκιστάν για να τεθεί σε ισχύ.

Άφησε περαιτέρω να εννοηθεί ότι η απάντηση της ΕΕ, σε περίπτωση που αγνοήσει την ανησυχία της ΕΕ, θα μπορούσε να είναι η αποτυχία της ΕΕ να επικυρώσει τις συμφωνίες Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (EPC) με χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Η αποτυχία μόνο ενός μέλους να επικυρώσει μπορεί πράγματι να μπλοκάρει ολόκληρη την επικύρωση.

Η EPC με το Καζακστάν είναι ήδη σε ισχύ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ακόμη με το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

«Το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε πολύ περισσότερο»

«To Αζερμπαϊτζάν προχώρησε πολύ πιο πέρα ​​από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας», είπε ο διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα, ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ υποδέχθηκε έναν εκπρόσωπο της tτου ψευδοκράτους  «με πολλή μεγαλοπρέπεια, ευχαρίστηση και ευφορία».

Πρόσφατα, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, ευχαρίστησε τον Αλίεφ για τη δήλωσή του ότι η σημαία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» θα υψωθεί σε εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θα συνιστούσα στους κατοίκους της Κεντρικής Ασίας να κάνουν το ίδιο», είπε ο Krisseler.

«Και δεν είναι επειδή η European External Action Service το λέει ή το θέλει, αλλά επειδή τα κράτη μέλη, σε αλληλεγγύη με την Κύπρο, πιθανότατα θα ακολουθούσαν αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο Paul του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής ισχυρίστηκε ότι ΕΕ έκανε ένα λάθος καταρχήν αποδεχόμενος την Κύπρο ως μέλος πριν η χώρα πετύχει την επανένωση της.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις στη Λευκωσία ότι δεν επέδειξαν την πολιτική βούληση να λύσουν το πρόβλημα μέσω των διαδοχικών διεθνών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της «μαξιμαλιστικής τους θέσης».

«Είναι πολύ ξεκάθαρο να δούμε πού βρίσκεται η κύρια ευθύνη για την αποτυχία να έχουμε ένα ενωμένο νησί», είπε ο αναλυτής, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα