Αφαίρεσαν το όνομα του αρχιβασανιστή των Κούρδων & σφαγέα Ε/κ από σχολείο

Το όνομα του διευθυντή της κόλασης της φυλακής στο Ντιγιάρμπακιρ που κατηγορήθηκε για βάρβαρο βασανισμό Κούρδων πολιτικών κρατουμένων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία και φέρεται να  διέπραξε φρικαλεότητας κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 197,   αφαιρέθηκε τελικά από ένα δημοτικό σχολείο στη δυτική Τουρκία μετά από δημόσια οργή, ανέφερε η εφημερίδα Birgün.

Κούρδοι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης εξοργίστηκαν με

την ονομασία ενός δημοτικού σχολείου στην επαρχία Σμύρνης με τον Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν, έναν στρατιωτικό που διορίστηκε φύλακας της περιβόητης Στρατιωτικής Φυλακής Νο. 5 στο Ντιγιαρμπακίρ μετά τις 12 Σεπτεμβρίου και το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Ήταν διαβόητος για τη βάναυση μεταχείριση των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων στη φυλακή. Το πρωί της Τετάρτης το όνομα του σχολείου άλλαξε ξανά σε Δημοτικό Σχολείο Belenbaşı από τη γειτονιά όπου βρίσκεται το σχολείο.

Ο τοπικός εκπρόσωπος του αριστερού Συνδικάτου Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και Επιστήμη (Eğitim-Sen) Savaş Candemir είπε ότι το όνομα του Yıldıran αφαιρέθηκε από το σχολείο χάρη στη δημόσια οργή, προσθέτοντας ότι το σωματείο θα υποβάλει ποινικές καταγγελίες κατά των αρχών που ονόμασαν το σχολείο Yıldıran.

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι δεν ενέκρινε την αλλαγή του ονόματος του σχολείου σε Yildiran και μετέφερε τις ανησυχίες του στο Γραφείο του Κυβερνήτη της Σμύρνης, το οποίο έχει την εξουσία να ονομάζει σχολεία στην επαρχία.

Το υπουργείο χαρακτήρισε την ονομασία του σχολείου με το όνομα Yıldıran «απαράδεκτο λάθος».

O συγκεκριμένος βασανιστής Κούρδων, προήχθη σε ταγματάρχη μετά τη συμμετοχή του στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, και διορίστηκε αργότερα επικεφαλής των φυλακών του Ντιγιαρμπακίρ από τον πραξικοπηματία και τότε πρόεδρο Κενάν Εβρέν. Η θητεία του σημαδεύτηκε από ακραία βασανιστήρια που παρομοιάζονται από πολλούς με ναζιστικές πρακτικές, με στόχο την επιβολή του τουρκισμού μεταξύ των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι αντιμετώπισαν απάνθρωπη μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού τους να τρώνε περιττώματα και να υπομείνουν βασανιστήρια ηλεκτροσόκ.

Ο Γιλντιράν δολοφονήθηκε σε λεωφορείο στην Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης το 1988. Οι δράστες, φερόμενοι ως μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), δεν συνελήφθησαν ποτέ. Η κυβέρνηση τον κήρυξε μάρτυρα και τιμήθηκε μετά θάνατον από Τούρκους εθνικιστές. Ωστόσο, το όνομά του παραμένει αμφιλεγόμενο, με τα βασανιστήριά του να είναι θέμα τηλεοπτικών σειρών και βιβλίων, όπως το «Hell No. 5. Ημερολόγιο από μια τουρκική φυλακή» του Mehdi Zana.

Πολλοί κρατούμενοι στη φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ πέθαναν είτε από αυτοκτονία είτε ως αποτέλεσμα απεργιών πείνας που πραγματοποιήθηκαν για να γλιτώσουν από τα βασανιστήρια. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τριάντα κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 1980 και 1984 λόγω κακών πρακτικών της διοίκησης των φυλακών και βασανιστηρίων . Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 50.

Για τη συμμετοχή του στην τουρκική εισβολή διηγούταν  στους εκεί κρατούμενους τι είχε κάνει στην Κύπρο...  Ορισμένες μαρτυρίες δημοσίευσε ο Τ/κ αρθρογράφος Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα Avrupa,

Την ομολογία του Γιλντιράν για το ότι έσφαξε με μαχαίρι ένα Ε/κ παιδί στην Κύπρο και «ήπιε το αίμα του σαν κρασί» μπροστά στον πατέρα του αποκάλυψε ένα κατάδικος των φυλακών του Ντιγιάρμπακίρ που ήταν ζωντανός μάρτυρας αυτής της ομολογίας, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα