Αεροπειρατεία:Εν αναμονή του επίσημου αίτηματος της Αιγύπτου

Ως ένα θέμα με πολιτική πτυχή, χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, την έκδοση του 59χρονου Αιγύπτιου Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, ο οποίος κατηγορείται για την αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της EgyptAir.

Ο κ.Νικολάου δήλωσε εξάλλου ότι αναμένει την επίσημη υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για έκδοση του Αιγύπτιου προκειμένου να εξεταστούν οι νομικές και πολιτικές πτυχές του θέματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα

από δοξολογία που τελέστηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι επισήμως δεν υπήρχε οποιοδήποτε αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι η Κεντρική Αρχή στην οποία πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, μέχρι την Πέμπτη. Ανέφερε, ωστόσο, ότι έγινε μια προσέγγιση στη Νομική Υπηρεσία με αρμόδιο λειτουργό, όπου υπήρξε εκδήλωση της πρόθεσης να υποβληθεί αυτό το αίτημα.

«Τώρα αν τη Δευτέρα το πρωί υποβληθεί τέτοιο αίτημα μέσω της διπλωματικής οδού δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αλλά μόλις το έχουμε κοντά μας θα το εξετάσουμε, και σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα που θα πρέπει να δούμε τα κριτήρια της διεθνούς σύμβασης, όσο και στα πλαίσια της αξιολόγησης των ζητημάτων που σχετίζονται με την πολιτική που ακολουθούμε», ανέφερε.

Πολυμερείς συμβάσεις

Όπως σημείωσε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η έκδοση οποιουδήποτε προσώπου για να δικαστεί σε άλλη χώρα διέπεται από πολυμερείς συμβάσεις, για αυτό η ρύθμιση αυτών των θεμάτων γίνεται από διεθνή σύμβαση η οποία καθορίζει κριτήρια με βάση τα οποία μπορεί κάποιος να εκδοθεί προς την αιτούντα χώρα.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρόσωπο τελεί υπό κράτηση για σκοπούς ανάκρισης από τις κυπριακές διωκτικές αρχές και σε περίπτωση που υποβληθεί το αίτημα έκδοσης, θα μπορεί να παραμείνει προσωρινά υπό κράτηση ενόψει εξέτασης της αίτησης για έκδοση.

«Είναι σίγουρα ένα θέμα που έχει και πολιτική πτυχή, όμως εκείνο το οποίο θα εξετάσουμε είναι να τηρήσουμε αυτά τα οποία προνοούνται στη σχετική σύμβαση και σίγουρα και την οποιαδήποτε πολιτική πτυχή θα την δούμε στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ουσιαστικά επιτρέπει τη δυνατότητα έκδοσης προσώπων για σκοπούς απονομής δικαιοσύνης», ανέφερε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα