Αδικαιολόγητη η απεργία των νοσηλευτών, λέει το ΚΕΒΕ

Για «επιστροφή στις παλιές νοοτροπίες και επανάληψη των καταστροφικών πρακτικών του παρελθόντος» κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ, αναφερόμενο στην απόφαση για επ’ αόριστον απεργία της ΠΑΣΥΝΟ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το αίτημα των νοσηλευτών για μισθολογικές αναβαθμίσεις κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ παράλληλα επικροτεί την θετική και υπεύθυνη στάση της ΠΑΣΥΔΥ και όσων νοσηλευτών δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Ακολουθεί

αυτούσια η ανακοίνωση:

"Επιστροφή στις παλιές νοοτροπίες και επανάληψη των καταστροφικών πρακτικών του παρελθόντος θεωρεί το ΚΕΒΕ ότι σηματοδοτεί η απόφαση των Νοσηλευτών να προχωρήσουν από τις 15 Μαρτίου 2016 σε επ’ αόριστον απεργία με αίτημα την αναβάθμιση των μισθολογικών τους κλιμάκων.

Το αίτημα των νοσηλευτών για μισθολογικές αναβαθμίσεις σε ένα τομέα που πάσχει σοβαρά και που αποδεδειγμένα χρήζει ριζικών μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να επιβιώσει, κινείται ακριβώς στη λανθασμένη κατεύθυνση και αποδεικνύει στην πράξη πόσο λανθασμένα ιεραρχούν και θέτουν διάφορες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα τα ατομικά τους συμφέροντα υπεράνω του συμφέροντος του συνόλου της χώρας.

Θέση του ΚΕΒΕ είναι πως τα οποιαδήποτε μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα της Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στα πλαίσια μιας συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα που θα περιλαμβάνει και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και όχι αποσπασματικά. Το επιχείρημα των νοσηλευτών ότι δεν ζητούν την καταβολή αυξήσεων αλλά απλά την αναβάθμιση τους στην κλίμακα του επιστημονικού προσωπικού δεν μπορεί να πείσει οποιοδήποτε ότι αυτό δεν είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθουν πολύ σύντομα στην διεκδίκηση αυτών των αυξήσεων, προτάσσοντας και πάλιν την απειλή της απεργίας.

Το ΚΕΒΕ καλεί τους νοσηλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι των ασθενών οι οποίοι είναι τα θύματα της απόφασης τους για απεργία αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που διαθέτουν ισάξια και σε αρκετές περιπτώσεις ανώτερα πτυχία ενδεχομένως και με χαμηλότερες απολαβές και να προσέλθουν σε διάλογο με τον Υπουργό Υγείας για μια συνολική και ολοκληρωμένη συζήτηση του θέματος.

Οι απεργούντες νοσηλευτές οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι αμοιβές και τα οφελήματά τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δυνατότητες και τις αντοχές του εργοδότη τους, που είναι το Κράτος, καταθέτοντας απαιτήσεις το κόστος των οποίων καλείται να πληρώσει η υπόλοιπη κοινωνία μέσω φορολογιών και αυξημένων ελλειμμάτων την στιγμή μάλιστα που 70.000 συνάνθρωποί μας ευρίσκονται στην ανεργία αναμένοντας να δημιουργηθούν οι οικονομικές συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας.

Ταυτόχρονα το ΚΕΒΕ επικροτεί την θετική και υπεύθυνη στάση της ΠΑΣΥΔΥ και όσων νοσηλευτών δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Η έξοδος από το Μνημόνιο και η επιστροφή μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ θετικές εξελίξεις που έχουν στρέψει τα φώτα της διεθνούς κοινότητας προς τη χώρα μας. Η θετική αυτή εξέλιξη πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους μας για προβολή των θετικών προοπτικών που παρουσιάζει η Κύπρος στην προσπάθεια για οικονομική ανασυγκρότηση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων για αντιμετώπιση και του σοβαρότατου προβλήματος της ανεργίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα