Α.Αποστόλου: Μαζί… αλλά χωρίς ΔΔΟ

«Για εμάς δεν υπάρχει Διζωνική με ορθό περιεχόμενο», αναφέρει ο Επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών, Αντρέας Αποστόλου, μιλώντας σε συνέντευξη στην Σημερινή, για τα κριτήρια που θα πρέπει να έχει η συνεργασία με βάση την επιστολή Λιλλήκα προς τα κόμματα του ενδιάμεσου

Είμαι σίγουρος πως η Συμμαχία Πολιτών θα οδηγηθεί ενωμένη προς τις προεδρικές εκλογές

Κρίσιμη και καθοριστική χαρακτηρίζεται η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο για την πορεία του ενδιάμεσου χώρου με φόντο τις Προεδρικές Εκλογές,

σύμφωνα με τον Αντρέα Αποστόλου.

Ο νέος «στρατηγός» του πολιτικού σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών δεν μπαίνει στη λογική ονοματολογίας, αλλά, με βάση τα κριτήρια, να υπάρξει ο κατάλληλος υποψήφιος. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης σε περίπτωση που ο ενδιάμεσος χώρος δεν κατέβει ενωμένος στις Προεδρικές Εκλογές.

Ξεκάθαρη επιδίωξη

Η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο που θα είναι ο κοινός υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου στις προεδρικές εκλογές θυμίζει μπρα-ντε-φερ μεταξύ του κ. Λιλλήκα και του κ. Παπαδόπουλου.

Ο κύριος Λιλλήκας ξεκαθάρισε τις προθέσεις του και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, το οποίο θεωρείται και λογικό -αν θέλετε την άποψή μου- για έναν πολιτικό που στις προηγούμενες εκλογές έχει επιτύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Η υποψηφιότητα του κυρίου Λιλλήκα, η οποία έχει προκριθεί και από τα σώματα του κινήματος, δεν είναι υπό την αίρεση της στήριξης οποιουδήποτε άλλου κόμματος, μιας και ο κύριος Λιλλήκας έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος του είναι να απευθυνθεί στους πολίτες και ειδικότερα σε όσους θεωρούν πως θα πρέπει η διακυβέρνηση του κυρίου Αναστασιάδη να μη συνεχιστεί γι' ακόμη πέντε χρόνια.

Οι αποφάσεις άλλων πολιτικών και οργανωμένων συνόλων είναι και θα είναι σεβαστές. Ωστόσο, οι προθέσεις μας στο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου είναι ειλικρινείς. Άλλωστε οι τελευταίες κινήσεις του κυρίου Λιλλήκα αποδεικνύουν την ξεκάθαρη πρόθεση και επιδίωξή του στο να βρεθεί μια κοινή υποψηφιότητα στη βάση, όμως, συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η Συμμαχία θα μπορούσε να στηρίξει τον κ. Παπαδόπουλο ως υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου;

Η επιστολή που έχει αποστείλει ο κύριος Λιλλήκας στους υπόλοιπους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων στόχο έχει τον διάλογο πάνω σε ορθές όμως βάσεις, που με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό απ' όλους προς όλους ευχόμαστε να καταλήξει σε μια έντιμη και νικηφόρα συνεργασία. Να υπενθυμίσω πως κύριοι άξονες αυτής της πρότασης είναι:

Στόχος: Στόχος μας είναι η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και την πολιτική του.

Πολιτικό πλαίσιο: 1) Νέα διεκδικητική στρατηγική ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να οδηγήσει σε λύση, που θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και της διχοτόμησης, τα οποία με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία νομιμοποιούνται. Για εμάς δεν υπάρχει Διζωνική με ορθό περιεχόμενο. 2) Στην οικονομία, βασική προϋπόθεση είναι η εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας.

Κριτήρια επιλογής υποψηφίου: 1) Εκλεξιμότητα: Πρέπει ο υποψήφιος να είναι πολυσυλλεκτικός γιατί στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι απλώς να περάσουμε στον 2ο γύρο αλλά να κερδίσουμε τις εκλογές. 2) Καταλληλότητα: Είναι εύκολο να εξεταστεί με αντικειμενικότητα, βάσει του βιογραφικού του κάθε πιθανού υποψηφίου. Σε αυτήν τη βάση είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και το όνομα του κοινού υποψηφίου.

Πληροί τα κριτήρια

Γιατί η Συμμαχία Πολιτών βιάστηκε να ανακοινώσει ότι προκρίνει την υποψηφιότητα του Προέδρου της από τη στιγμή που θα έμπαινε σε διάλογο με τα άλλα κόμματα;

Θεωρούμε πως η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε ένα σοβαρό πολιτικό πλαίσιο αλλά και με βάση συγκεκριμένα και όχι αόριστα κριτήρια, που θα οδηγήσουν αφενός στην επιτυχία του εγχειρήματος, που δεν είναι άλλη από την νίκη στις εκλογές, αλλά και αφετέρου και σε μια πετυχημένη διακυβέρνηση του τόπου. Σε αυτή, λοιπόν, τη βάση καταθέσαμε το πλαίσιο στο οποίο, κατά την ταπεινή μας άποψη, θα πρέπει να γίνει η συζήτηση.

Η εκτίμηση των σωμάτων της Συμμαχίας Πολιτών είναι πως ο κύριος Λιλλήκας πληροί αυτά τα κριτήρια. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση αλλά θεωρώ πως είναι και εκτίμηση των υπολοίπων αρχηγών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Αν εξαιρέσω την κυρία Θεοχάρους που το 2013 είχε στηρίξει τον κύριο Αναστασιάδη, με τον οποίο όμως στη συνέχεια διαφώνησε και διαχώρισε τη θέση της, οι υπόλοιποι είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του κυρίου Λιλλήκα. Οπόταν θεωρούν τις πολιτικές θέσεις που εκφράζει ορθές αλλά και τον ίδιο ικανό να ηγηθεί της προσπάθειας με στόχο να τις εφαρμόσουμε και να τις υλοποιήσουμε. Τώρα αν έχει αλλάξει κάτι, δεν είμαι αρμόδιος να το απαντήσω.

Πώς προέκυψε το όνομα του κ. Αγγελίδη την ώρα, μάλιστα, που ο ίδιος τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η υποψηφιότητα για τις Προεδρικές;

Παίρνοντας την πρωτοβουλία ο κύριος Λιλλήκας να καλέσει τους υπόλοιπους αρχηγούς σε συνάντηση και βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα πρέπει να βασιστεί μια συνεργασία για να έχει επιτυχία, ξεκαθάρισε πως σκοπός του δεν είναι να επιβάλει τη δική του υποψηφιότητα στους υπόλοιπους.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο όμως πως αντίστοιχα δεν θα δεχθεί την όποια απόφαση, αν αυτή γίνει προσπάθεια να επιβληθεί, και όχι να προκύψει μέσα από τον διάλογο.

Προφανώς και ο κύριος Λιλλήκας έχει υπόψη του προσωπικότητες που, κατά τη δική του εκτίμηση, θα μπορούσαν να συνενώσουν αυτές τις δυνάμεις και πληρούν τόσο το κριτήριο της καταλληλότητας όσο και αυτό της εκλεξιμότητας. Βάζοντας κάτω αυτήν τη συλλογιστική, είχε ρωτηθεί από συνάδελφό σας και είχε απαντήσει κάνοντας αναφορά στον κύριο Ανδρέα Αγγελίδη.

Δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης

Φοβάστε τη διάσπαση στο Κίνημά σας εάν τελικώς ο ενδιάμεσος χώρος δεν έχει έναν υποψήφιο στις Προεδρικές;
Καθόλου.

Είμαι σίγουρος πως η Συμμαχία Πολιτών θα οδηγηθεί ενωμένη προς στις προεδρικές εκλογές. Άλλωστε η απόφαση της Ανωτάτης Συγκλήτου έχει παρθεί με μια συντριπτική πλειοψηφία, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ή περαιτέρω συζήτησης. Οι συναγωνιστές οι οποίοι διαφώνησαν, δεν αμφισβήτησαν ούτε την καταλληλότητα ούτε την εκλεξιμότητα του κύριου Λιλλήκα και η στάση τους μετά την απόφαση αποδεικνύει την κοινή μας βούληση αλλά και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε ενωμένοι με στόχο την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του κυρίου Αναστασιάδη.

Ελπίδα μας είναι πως σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε μαζί μας και τις υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις μαζί μας. Γι' αυτό άλλωστε ο κ. Λιλλήκας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση των αρχηγών αυτών των δυνάμεων. Εύχομαι να παραμεριστούν οι όποιοι τακτισμοί και να υλοποιηθεί η συνάντηση και θα δείτε και εμπράκτως πως οι δικές μας προθέσεις είναι ειλικρινείς στο να υλοποιηθεί η συνεργασία.

Ευκαιρία και πρόκληση

Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον ενδιάμεσο χώρο να προχωρήσει ενωμένος σε μια σημαντική πρόκληση όπως είναι οι Προεδρικές;

Πότε δεν πιστεύω στις τελευταίες ευκαιρίες. Στην πολιτική οι ευκαιρίες για συνεργασία δημιουργούνται, φτάνει να υπάρχει αλληλοσεβασμός, ειλικρινείς προθέσεις και ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα κτιστούν οι όποιες συνεργασίες. Θέλω να είμαι ειλικρινής και ξεκάθαρος. Στο παρελθόν, δυστυχώς, δεν υπήρχαν αυτά που προανέφερα και που θεωρώ βασικά στο να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη και όχι ευκαιριακή συνεργασία, γι' αυτό άλλωστε και δεν πέτυχε ποτέ.

Σήμερα οφείλω να ομολογήσω πως έχουμε μπροστά μια καλή ευκαιρία αλλά συνάμα και μια μεγάλη πρόκληση. Εμείς ως συνεργασία δεν εννοούμε μόνο τις Προεδρικές εκλογές, γι' αυτό άλλωστε έχουμε καταθέσει σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις Βουλευτικές εκλογές, στη βάση πάντα κοινού πολιτικού προγράμματος.

Μάλιστα είχαμε προχωρήσει και ένα βήμα λέγοντας πως σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτή η συνεργασία, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας δεν θα ηγείτο του νέου σχήματος, ακριβώς για να καταδείξουμε το γνήσιο και το ειλικρινές των προθέσεών μας. Εκτιμώ πως η αμέσως επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική και θα διαφανούν οι προθέσεις όλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα