X.Πασιάς: Aνεπάρκεια κοινωνικής πολιτικής στην Κύπρο

Σε δήλωση με θέμα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και της μακροχρόνιας φροντίδας, προχώρησε ο Χάρης Πασιάς, Συντονιστής του Γραφείου Κοινωνικών Θεμάτων της Κ.Ε. ΑΚΕΛ.

Ο κ.Πασιάς σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει την ανεπάρκεια κοινωνικής πολιτικής στην Κύπρο.

Αυτούσια

η ανακοίνωση:

Σε συνέχεια των πρόσφατων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη φτώχεια, έρχεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και της μακροχρόνιας φροντίδας, για να καταρρίψει το μύθο της κυβέρνησης περί «success story», επιβεβαιώνοντας τη θλιβερή πραγματικότητα των πολιτικών λιτότητας.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια της κοινωνικής πολιτικής στην Κύπρο, καθώς η λειτουργία δομών κοινωνικής προστασίας και φροντίδας είναι περιορισμένη. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης ότι η επιδοματική πολιτική ισούται με κοινωνική πολιτική, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς το ποσοστό φτώχειας παραμένει υψηλό και μετά τις κοινωνικές παροχές, αφού ανέρχεται στο 16,2%.

Το πολυδιαφημιζόμενο ΕΕΕ απέτυχε να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες των χαμηλότερα εισοδηματικά στρωμάτων.

Στην έκθεση παρουσιάζεται πως η Κύπρος κατατάσσεται στις πιο χαμηλές θέσεις σε ότι αφορά τις δαπάνες για τη μακροχρόνια φροντίδα. Σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες φροντίδας χρειάζονται στήριξη, η κυβέρνηση αφήνει σταθμούς να σβήνουν και με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης επιχειρείται ο τερματισμός της λειτουργίας τους ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες.

Τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσε τα τελευταία τρισίμιση χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη, μεγέθυναν το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και οδήγησαν χιλιάδες συμπολίτες μας στη φτώχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα