«Vira Gaza» τo σύνθημα της νηοπομπής από Τουρκία - «Ρισκάρουμε τα πάντα»

Mε το συνθηματικό «Vira Gaza» αναμένεται να ξεκινήσει αύριο ο στολίσκος από την Τουρκία προς την Γάζα με τον διοργανωτή της να λέει πως θα κάνουν στάση και σε λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου. Ο Τούρκος ακτιβιστής-διοργανωτής της νηοπομπής Volkan Okçuoğlu έκανε λόγο για 1000 σκάφη ενώ μίλησε για στοχοποίηση από  τον Ισραηλινό Τύπο.  Σε ανάρτησή του στο twitter  εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κάλυψη της είδησης από Ελλαδικά ΜΜΕ, ενώ κάτω από το βίντεο εμφανίζεται χάρτης

με πρόταση που αποδίδεται στον Πατροκοσμα να λέει «Όταν θα ιδήτε το χιλιάρμενο στα ελληνικά ύδατα, τότε θα λυθή το ζήτημα της Πόλης» (προφανώς ανάρτηση από άλλον χρήστη του X)

Bu hareketin en baştaki amacı dünyanın vicdanlı insanlarının dikkatini Gazze'de yaşanan soykırıma çekmekti, ki gerek İsrail gerek Yunan gerekse de Ortadoğu ve Avrupa basınında yer bulması bile benim gibi sıradan birisi açısından önemli bir başarıdır...

Ama hayır bu tepkiler… pic.twitter.com/SHKwRLhDwO

— Volkan Okçu (@VolkanOkcuoglu) November 22, 2023

Σχεδόν όλος ο ισραηλινός Τύπος, ειδικά οι Times of Israel και το Channel 14, κάλεσαν την κυβέρνηση Νετανιάχου να «λάβει προφυλάξεις» και κήρυξε την πρωτοβουλία παράνομη.

Η Times of Israel, ένας από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ,  αναμετάδωσε την πρωτοβουλία και την συνέκρινε την εκδήλωση με το αιματηρό επισόδειο Mavi Marmara το 2010.

Σε δηλώσεις του στην Τurkish Gazetesi, ο Okçuoğlu είπε «Είμαι επιχειρηματίας. Το Ισραήλ ξεκίνησε δραστηριότητες για να υπονομεύσει αυτή την πρωτοβουλία μέσω διαφορετικών διαύλων. Είμαι στο στόχαστρο πολλών ΜΜΕ που συνδέονται μαζί τους. Οι απειλές του Ισραήλ δεν αξίζουν τίποτα σε σύγκριση με το χρέος μας προς αυτούς που σφαγιάστηκαν στη Γάζα. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε πίσω από αυτό το μονοπάτι. Ας μειωθούν και τα κέρδη μας. Ενδεχομένως να μην μπορώ να ταξιδεύω σε ορισμένες χώρες με το γιοτ μου από εδώ και πέρα. Αφήστε το Ισραήλ να μας πυροβολήσει. Η γυναίκα μου και εγώ ρισκάραμε τα πάντα. Εμπιστευτήκαμε τα παιδιά μας σε φίλους που εμπιστευόμαστε. Στόχος μας είναι να δείξουμε τη θηριωδία του Ισραήλ στον κόσμο. Αυτό είναι το συναίσθημα και η πεποίθηση πολλών από τους φίλους μας που θα πάνε μαζί μας σε αυτήν την αποστολή», είπε.

Διαβάστε επίσης:«1000 σκάφη από Τουρκία σε Γάζα με στάση σε Κύπρο»- Φόβοι για νέο Mavi Marmara

Ο Okçuoğlu σημείωσε ότι έλαβε πολλά μηνύματα για την ενοικίαση μιας βάρκας και τη συμμετοχή στην αποστολή και είπε: «Χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να είναι στην αποστολή της Γάζας. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλές γυναίκες. Ερευνούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε περαιτέρω τον αριθμό. Διαπραγματευόμαστε με επιλογές ενοικίασης ή αγοράς. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσουμε δυνατά τον δρόμο προς τη Γάζα», είπε.

Στο πλαίσιο της μεγάλης συμμετοχής από τη Ρωσία, ένα ρωσικό ινστιτούτο μελετών δημοσίευσε ήδη από τις 14 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα X (πρώην Twitter) ότι «γίνονται προετοιμασίες για να μεταβούν στη Γάζα με εκατοντάδες πλοία από διάφορες χώρες του κόσμου και να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια».

Το ινστιτούτο είπε: «Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλουν να συγκεντρώσουν χιλιάδες εθελοντές ιδιοκτήτες σκαφών αρχικά στην Κύπρο και μετά στις ακτές της Γάζας για να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ και τη Δύση

Dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce gemi ile Gazze'ye gitmek ve insanı yardım götürmek için hazırlık yapıldığı bildiriliyor.

İnsan Hakları Örgütleri, İsrail'e ve Batı'ya mesaj için tekne sahibi binlerce gönüllüyü önce Kıbrıs'ta sonrasında da Gazze kıyılarına yığmak istiyor.… pic.twitter.com/dUX3U77IAo

— Rusya Araştırmaları Enstitüsü (@rusencenter) November 14, 2023
Keywords
Τυχαία Θέματα