Tσιόλας-CransMontana: Δεν ήταν μία θετική εξέλιξη

Το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα δεν ήταν μία θετική εξέλιξη, όμως παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στη διαπραγμάτευση εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο δηλώνει ξεκάθαρα ότι το ισχύον σύστημα των εγγυήσεων πρέπει να τερματιστεί, ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα πρέπει να καταργηθούν και τα στρατεύματα να αποσυρθούν με βάση ένα συμφωνημένο πλαίσιο, ανέφερε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Α. Τσιόλας, στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Αυγόρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Τσιόλας πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να διαπραγματευθεί

ουσιαστικά εντός του πλαισίου που είχε θέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, με συνέπεια να φτάσουμε σε αδιέξοδο.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να άρει αυτό το αδιέξοδο, υπέβαλε προτάσεις που στην ουσία ικανοποιούσαν τις ανησυχίες αμφοτέρων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προτάσεις που τονιζόταν ρητώς ότι θα ίσχυαν μόνο εφόσον το δικαίωμα της παρέμβασης και το σύστημα των εγγυήσεων καταργούνταν, εφόσον υπήρχε πλήρης αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων εντός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος και εφόσον οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς επί των εδαφικών αναπροσαρμογών ικανοποιούνταν.

Περαιτέρω, διαβεβαίωσε ότι, παρά το αδιέξοδο που προέκυψε, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με πλήρη συναίσθηση του χρέους μας και παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, προκειμένου να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, να διερευνήσουμε κάθε πιθανότητα, έτσι ώστε, αν η Άγκυρα μετακινηθεί, έργοις και όχι λόγοις, να ανοίξει ο δρόμος για μια έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

"‘Έχουμε ευθύνη όλοι να εργαστούμε, προτάσσοντας το εθνικό ‘Εμείς’ του Μακρυγιάννη, αλλά και την ορθοφροσύνη που μας διδάσκει ο Θουκυδίδης", είπε καταλήγοντας ο κ. Τσιόλας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα