Tρομοκράτες έβαψαν με αίμα το Παρίσι-Τουλάχιστον 120 νεκροί

Κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης στο Παρίσι συγκλονίζει το παγκόσμιο. Τουλάχιστον 120 νεκροί σε πέντε επιθέσεις, σε κατάμεστο χώρο συναυλιών, στάδιο και εστιατόρια. Στο στάδιο βρισκόταν και ο Πρόεδρος Ολάντ καθώς επίσης και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών. Ο Πρόεδρος Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διέταξε το κλείσιμο των συνόρων ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο αριθμός των νεκρών θεωρείται προσωρινός καθώς πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να ξεπεράσει τους 160 με τους τραυματίες να αριθμούν εκατοντάδες.

Ένοπλοι και βομβιστές

έδρασαν χθες βράδυ συντονισμένα με επιθέσεις εναντίον εστιατορίων, αίθουσα συναυλιών και αθλητικού σταδίου στο Παρίσι, με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει πως πρόκειται για τρομοκρατικά χτυπήματα χωρίς προηγούμενο.

Η μεγαλύτερη σφαγή έγινε στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν. Ένοπλοι εισέβαλαν κρατώντας αυτόματα όπλα και φωνάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος άνοιξαν πυρ ανάμεσα στο πλήθος που παρακολουθούσε συναυλία ροκ συγκροτήματος της καλιφόρνιας. Σκοτώθηκαν πέραν των 80 ανθρώπων ενώ σε επιχείρηση ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σκοτώθηκαν τρεις από τους δράστες και διασώθηκαν δεκάδες έντρομοι πολίτες που είχαν διατελέσει όμηροι των τρομοκρατών. Τη συναυλία παρακολουθούσαν περίπου 1500 άνθρωποι.

Σε άλλες πέντε επιθέσεις περιλαμβανομένης διπλής βομβιστικής επίθεσης στο εθνικό στάδιο του Παρισιού Στατ ντε Φρανς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Στο στάδιο διεξαγόταν φιλικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας τον οποίο παρακολουθούσαν 80 χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Στάινμαϊερ.

Ο Πρόεδρος Ολάντ ο οποίος φυγαδεύτηκε μετά την πρώτη έκρηξη κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και διέταξε το κλείσιμο των συνόρων.

Διέταξε επίσης το κλείσιμο του μετρό, σχολείων πανεπιστημίων και δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών. Κινητοποιήθηκαν αμέσως όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και αναπτύχθηκαν 1500 στρατιώτες επιπλέον των επτά χιλιάδων που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια μετά τις επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες σε αστυνομία στρατό και νοσοκομεία. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οκτώ τρομοκράτες σκοτώθηκαν, επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που φορούσαν.

Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στο χώρο συναυλιών Μπατακλάν εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο 4ος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των ειδικών δυνάμεων που επενέβησαν.

Τρεις βομβιστές καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Στατ ντε Φράνς και άλλος ένας στη λεωφόρο Βολτέρου κοντά στο Μπατακλάν. Πηγές στη γαλλική αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δράστες φώναζαν μουσουλμανικά συνθήματα ενώ έκαναν σαφές ότι η επίθεση τους γίνεται σε αντίποινα της γαλλικής συμμετοχής στις επιθέσεις στη Συρία.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επαληθεύσιμη ανάληψη της ευθύνης ωστόσο υποστηρικτές του ισλαμικού κράτους άφησαν να νοηθεί σε αναρτήσεις τους στο Twitter ότι αυτό τις εξαπέλυσε. «Το χαλιφάτο χτύπησε τον οίκο του σταυρού», αναφέρει ένα από τα μηνύματα που αναρτήθηκαν.

Συγκλονισμό για τα γεγονότα εκφράζουν Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για εξωφρενικό τρομοκρατικό χτύπημα και τόνισε πως η χώρα του θα κάνει ότι χρειαστεί για να προσαχθούν οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείας ενισχύθηκαν προληπτικά τα μέτρα ασφαλείας, ενώ στη Νέα Υόρκη είναι αντίστοιχα με αυτά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους.

Keywords
Τυχαία Θέματα