To Kυπριακό στο μέμο του State Department

Αναφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού γίνεται στο μέμο από το State Department του Γραμματέα του Κράτους των ΗΠΑ, Τζόν Κέρι.

Στο μέμο με παραλήπτη τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠA, Μπαράκ Ομπάμα, ο Κέρι μιλά για τις προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του κυπριακού προβλήματος χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε Κυπριακή Δημοκρατία ή σε ζήτημα εισβολής, διατηρώντας ένα εντελώς ουδέτερο τρόπο προσέγγισης.

Συγκεκριμένα, το μέμο αναφέρει:

Στο θέμα της Κύπρου

έχουμε παραμείνει προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην μακροχρόνια διαίρεση του νησιού. Οι Κύπριοι ηγέτες έχουν επιδείξει τεράστια αφοσίωση και επιμονή για συμφωνία σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να βοηθήσουμε να επιτευχθεί μια επανενωμένη Κύπρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το Κυπριακό.

Τον Νοέμβριο, δε, ο Ομπάμα είδε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σε μια επίσκεψη στην Αθήνα (και τον Παρθενώνα) που θεωρείται ιστορική. Και εκεί ο ίδιος ο Ομπάμα κρατούσε επιφυλακτική στάση απέναντι στο Κυπριακό.

Συγκρούσεις, κλίμα, ανθρώπινες αξίες

Να σημειωθεί ότι στο 20σέλιδο μέμο, ο Τζον Κέρι, δίνει αναφορά και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως Ιράκ και Αφγανιστάν, τρομοκρατία, πυρηνικά όπλα και κλιματικές αλλαγές.

Το κυπριακό πρόβλημα εντάχθηκε στην κατηγορία «Στηρίζοντας Προσπάθειες για Τερματισμό Συγκρούσεων» (Supporting Efforts to End Conflicts) μαζί με Υεμένη, Λιβύη, Ισραήλ-Παλαιστίνη και Νότιο Σουδάν.

Το μέμο περιλαμβάνει και θέματα που άπτονται στην ενδυνάμωση συμμαχιών, συνεργασιών και διεθνών φορέων με ειδική αναφορά στον ρόλο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι επιχειρησιακές ευκαιρίες για τους πολίτες και οι ανθρώπινες αξίες επίσης βρίσκονται στο μέμο, που θα δοθεί στον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος και την 20η Ιαννουαρίου θα παραδώσει τη "σκυτάλη" στον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε το μέμο εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα