T/κ Τύπος:Μονοπωλεί η επιστροφή Γκουτέρες στο Crans Montana

Η κάθοδος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Ελβετία, οι προτάσεις των πλευρών στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και η κοινή δήλωση των τ/κ κομμάτων, αποτελούν τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία, στην αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και αύξηση των αδειών οικοδομής στα κατεχόμενα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ιδού οι τουρκικές θέσεις», αναφέρεται στις τουρκικές θέσεις στο θέμα των εγγυήσεων

και ασφάλειας και γράφει ότι το τουρκικό έγγραφο διέρρευσε στον ε/κ Τύπο. Αλλού γράφει ότι αυξήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημειώθηκαν 636 τροχαία ατυχήματα, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 22. Αναφορά γίνεται και στην κοινή δήλωση των τ/κ πολιτικών κομμάτων που συνοδεύουν τον Μουσταφά Ακιντζί και στην οποία απευθύνουν έκκληση στον Γ.Γ. του ΟΗΕ να προσέλθει ξανά στις συνομιλίες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ο Γκουτέρες μπαίνει στον κύκλο», γράφει ότι αναμένεται στην Ελβετία την Πέμπτη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επίσκεψη με την οποία αναμένεται να βοηθήσει στην πρόοδο των συνομιλιών. Αλλού αναφέρεται σε εμπρησμό σε μοτοσικλέτα στο κατεχόμενο Έξω Μετόχι αξίας 50 χιλιάδων τουρκικών λιρών (περίπου 12 χιλιάδες ευρώ). Γράφει, ακόμα, ότι ενώ η ε/κ πλευρά συνεχίζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της απόφασης της για δημιουργία καζίνο στα κατεχόμενα, ακόμα να ψηφιστεί «νόμος» που θα βοηθήσει στις επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, μηδέν προεδρία», γράφει ότι οι προτάσεις της ελληνικής και ε/κ πλευράς, που βρίσκονται εκτός πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έχουν δημιουργήσει ένταση κατά την 7η ημέρα των συνομιλιών. Αναφορά γίνεται και σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην κατεχόμενη Κερύνεια, κατά την οποία κάηκε ολοσχερώς, ενώ η αιτία της πυρκαγιάς ήταν το ψυγείο. Αλλού αναδημοσιεύει δημοσιεύματα από τον ε/κ Τύπο σχετικά με πυρκαγιά στην περιοχή Βασιλικού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ακόμα και από τους νεκρούς δεν παίρνουν μάθημα», γράφει ότι παρά την αύξηση στα εργατικά ατυχήματα, εντούτοις οι εργάτες αλλά και πολύ περισσότερο οι εργοδότες συνεχίζουν να μην παίρνουν το μάθημα τους και να μην εφαρμόζουν μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Αναφορά γίνεται και στη διαδήλωση που πραγματοποίησε χθες ομάδα Τ/κ στα κατεχόμενα ζητώντας την αγορά πυροσβεστικού ελικοπτέρου, μετά και τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες οι οποίες έκαψαν μεγάλη δασική περιοχή. Γράφει, ακόμα, ότι την Πέμπτη αναμένεται στην Ελβετία ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για να παρέμβει στις συνομιλίες, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Επιστρέφει ο Γενικός Γραμματέας», γράφει ότι η διαδικασία στη Διάσκεψη για την Κύπρο προχωρεί με αργούς ρυθμούς και ότι η κάθοδος την Πέμπτη του Γ.Γ. του ΟΗΕ δίνει ελπίδα για πρόοδο. Αναφορά γίνεται και σε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκαν οι άδειες οικοδομής, με την πρωτιά να κατέχει η κατεχόμενη Λευκωσία, αφού κατά το 2016 εκδόθηκαν περίπου 809 και ακολουθεί η κατεχόμενη Κερύνεια, όπου εκδόθηκαν 735 άδειες. Γράφει ακόμα ότι αναμένεται η εφαρμογή της απόφασης της «επιτροπής» για την αύξηση του ορίου του κατώτατου μισθού, απόφαση που θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα